Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Läpäiseekö veitsesi tomaattitestin? Pidä pannut, veitset ja leikkuulaudat kunnossa

Teksti:
Kaisa Hako
Kuvat:
istockphoto
Julkaistu: 14.2.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Miten kannattaa huoltaa keittiövälineet, jotta ne kestävät? Perho Liiketalousopiston koulutuspäällikkö Mervi Vilén-Peltoniemi kertoo, ettei oikotietä ole.

Perho Liiketalousopiston koulutuspäällikkö Mervi Vilén-Peltoniemi, mitkä ovat tärkeimpiä periaatteita keittiövälineiden huoltamisessa?

”Laiskuus lyhentää välineiden ikää. Niiden elinkaaren kannalta on tärkeää puhdistaa ja kuivata välineet välittömästi käytön jälkeen. Veitsiä ja työlautaa ei kannata jättää likaisina työpöydälle edes ruokailun ajaksi.

Kun välineet puhdistetaan ja kuivataan saman tien, vältytään pinttyneen lian jynssäämiseltä.

On myös hyvä säilyttää kaikki välineet ilmavasti niin, että pinnat eivät kolhiinnu toisiaan vasten.

Tärkeimpiä keittiön välineitä ovat laadukas veitsi, paistinpannu ja teräskattilat. Laatuun kannattaa investoida, sillä oikein huollettuna niiden käyttöikä on pitkä. Myös välinekohtaiset käyttöohjeet kannattaa aina lukea.”

Miten keittiöveitsiä huolletaan?

”Ensinnäkin on tärkeää, että veitsi on materiaalia, jota voi hioa. Tylsällä veitsellä ei kukaan tee mitään. Edullinenkin veitsi voi olla teroitettavissa, samoin sahalaitaiset veitset. Moni pelkää suotta tärvelevänsä veitsen teroituspuikolla. Ei haittaa, jos terään jää jälkiä — veitsihän on käyttöesine. Teroituspuikon käytössä tärkeää on oikea hiomakulma. Sen oppii kyllä, kun kokeilee.

”Moni pelkää suotta tärvelevänsä veitsen teroituspuikolla.”

Myös pienet juuresveitset kannattaa teroittaa yhtä lailla. Veitset pestään aina heti käytön jälkeen käsin miedolla pesuaineella lämpimän juoksevan veden alla ja kuivataan saman tien pyyhkeellä. Astianpesukoneeseen niitä ei pidä laittaa koskaan, sillä pitkä kuuma pesu ja voimakkaat pesuaineet tylsyttävät ne.”

Mikä on paras tapa säilyttää veitsiä?

”Harvalla on kotona veitsitukkia. Parasta on säilyttää kuivat, puhtaat veitset laatikossa astiapyyhkeen päällä, jotta terät eivät kolhiinnu.”

Mistä tiedän, että veitsi on riittävän terävä?

”Tomaattitesti on kätevä. Veitsen täytyy viiltää tomaatin pintaa vaivattomasti ilman, että veitsellä täytyy painaa.”

Miten hoidan paistinpannua oikein?

”Pannuihin pätee moni sama sääntö kuin veitsiin. Heti ruoanlaiton jälkeen ruoka pannusta pois, pesu kauttaaltaan kuumalla juoksevalla vedellä ja kuivaaminen pyyhkeellä tai liinalla.

Kannattaa myös öljytä pannun pinta liinalla, jossa on tilkka ruokaöljyä. Samalla irtoavat viimeisetkin lian rippeet. Itse öljyän myös pinnoitetut pannut.

”Pannussa ei kannata koskaan säilyttää ruokaa.”

Valurautapannuun ja hiiliteräspannuun ei käytetä lainkaan pesuaineita, sillä niiden pinta on huokoinen. Samasta syystä pannussa ei kannata koskaan säilyttää ruokaa. Pannu imee itseensä raaka-ainetta, ja säilytys voi olla haitallista sekä astialle että ruoalle.

Paistinpannuja ei saa koskaan pestä astianpesukoneessa. Jos käytössä on teflonpannu, kannattaa huomioida, että pinnoite ei kestä naarmuttavia metallivälineitä. Teflonpinta ei aina myöskään kestä kovimpia paistolämpötiloja. Pinnoite saattaa alkaa halkeilla, ja silloin pannu ei ole enää turvallinen.

Pannuja säilytetään ilmavasti niin, että niiden välissä on esimerkiksi pala talouspaperia.”

Mikä on oikea tapa käyttää ja huoltaa puisia ja muovisia leikkuulautoja?

”Puu on käytössä mukavin, sillä se ei lipsu veitsen alla. Se ei kuitenkaan ole niin hygieeninen materiaali kuin muovi.

Puinen lauta kannattaa pestä harjalla nopeasti käytön jälkeen juoksevan veden alla, jotta sekä lika että pesuaine huuhtoutuvat pois, ja kuivata saman tien. Puisen laudan ikä pitenee, jos sitä öljytään säännöllisesti ruokaöljyllä. Jos pinta alkaa olla nuhjuinen ja siitä irtoaa tikkuja, lautaa ei kannata enää käyttää ellei sitä hiota uudelleen sileäksi.

”Kotonakin voi varata erilaisia leikkuulautoja eri tarkoituksiin.”

Ammattikeittiöissä on värikoodatut muovilaudat lihalle, kalalle, leivälle ja vihanneksille sekä kypsälle ja raa’alle omansa. Kotonakin voisi varata erilaisia leikkuulautoja eri tarkoituksiin hygieniasyistä sekä siksi, että laudat imevät itseensä ruoka-aineiden makuja.

Muovinen lauta kannattaa pestä pesukoneessa. Jos muovilaudan pinta alkaa olla kuitumaisen näköinen, se kannattaa heittää pois, sillä naarmuihin pesiytyy herkästi pieneliöitä.”

Mitä keittiövälineitä ei kannata laittaa astianpesukoneeseen?

”Ei paistinpannuja eikä puisia välineitä. Pannuille konepesu on haitallinen, ja puun huokoinen pinta imee itseensä pesuaineen.

Tiskikoneeseen ei myöskään kannata laittaa mitään, missä on terä. Se koskee työskentelyveitsien ohella myös esimerkiksi blenderin teriä, raastinrautaa ja juustohöylää. Ne tylsyvät. Silikoniset välineet saa periaatteessa pestä koneessa, mutta itse en välttämättä tekisi niin. Niidenkin pinta on huokoinen.”

Lue myös nämä: