Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Etikka siivouksessa: 5 vinkkiä ihmeaineen käyttöön

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.5.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Etikka on monipuolinen ja ympäristöystävällinen puhdistusaine kodin siivoukseen. Etikkaa voi käyttää kahvinkeittimen, kattiloiden ja lasiovien puhdistukseen sekä viemärin ja pyykin raikastukseen.

1. Kattiloiden puhdistus

Jos ruostumattomasta teräksestä olevan kattilan pohjaan on tullut tummentumia tai siellä on jotain pohjaan palanutta, laitetaan kattilaan 2 osaa etikkaa ja 1 osa vettä ja kiehutetaan muutama minuutti hellalla. Tämän jälkeen lisätään teelusikallinen suolaa joukkoon ja jätetään hautumaan yön yli. Kattilasta saadaan näin jälleen puhdas.

2. Kahvinkeittimen puhdistus

Kahvinkeittimeen kertyy kraanavedestä helposti kalkkisaostumia. Puhdistukseen tarvitaan puolet vettä ja puolet etikkaa. Jos keitintä on puhdistettu usein, myös vähempin etikan määrä riittää.

Vesisäiliö täytetään etikkavedellä ja laitetaan kahvinkeitin päälle. Kun puolet säiliöstä on tyhjentynyt, sammutetaan kahvinkeitin ja annetaan seoksen vaikuttaa 5-10 minuuttia. Tämän jälkeen päästetään loput etikkavedestä läpi. Vielä lopuksi keitetään puhdasta vettä 3-4 pannullista, jonka jälkeen kahvinkeitin on puhdas.

3. Tunkkaisen ja tukkeutuneen viemärin puhdistus

Ensin laitetaan viemäriin ruokasoodaa 0,5-1 desilitraa soodaa, jonka perään kaadetaan etikkaa 1-2 desilitraa etikkaa. Yhdistelmä aiheuttaa sihisevän kemiallisen reaktion, jonka seurauksena syntyy vaahtoa. Kun sihinä ja vaahtoaminen loppuu, lasketaan kraanasta noin puoli minuuttia lämmintä vettä.

4. Pinttyneiden lasiovien puhdistus

Esimerkiksi saunan ovi on helppo puhdistaa etikalla. Kostutetaan siivousliina pelkkään etikkaan ja pyyhitään lasipinnat huolellisesti. Tämän jälkeen pyyhitään etikka pois puhtaalla vedellä. Lasipinnan puhdistuksen voi viimeistellä ikkunasäämiskällä.

5. Hikiset paidat raikkaiksi

Hikisen paidan saa raikkaaksi siten, että ämpärilliseen vettä sekoitetaan desilitra etikkaa. Annetaan paidan seistä ämpärissä noin puolituntia, jonka jälkeen sen voi pestä tavalliseen tapaan pyykkikoneessa.

Lisää siivousvinkkejä:

Lisää aiheesta