Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

5 vinkkiä sopivan padan hankintaan

Teksti:
Sanna Vaitjoki
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.10.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Keittiömestari Jukka-Pekka Kovanen listaa vinkit, joiden avulla valitset itsellesi sopivan padan. Katso myös herkulliset pataruokaohjeet.

Jos mielesi tekee muhevaa pataruokaa, tarvitset padan. Ravintola Köngin kulman keittiöpäällikkö Jukka-Pekka Kovanen neuvoo ottamaan kaupassa padan kauniiseen käteen ja tunnustelemaan sen painoa.

"Paksu pata varaa lämpöä itseensä enemmän, jolloin se hauduttaa ruokaa paremmin. Hyvän padan tunnistaa usein siitä, että se on melko painava."

Paksuus on tärkeää, koska paras pataruoka syntyy hauduttamalla pitkään matalassa lämmössä.  Juurespataa tehdessä viisi tuntia on hyvä alku.

Toinen tärkeä vinkki on tämä:

Osta mieluummin liian iso kuin pieni pata.

"Pataruokaa kannattaa tehdä kerralla iso satsi. Ja pataruoka maistuu hyvältä uudelleen lämmitettynä."

Lisäksi kannattaa miettiä missä pataa käyttää. Tavalliset keraamiset padat sopivat vain uunikäyttöön. Lasipataa voi puolestaan käyttää uunin lisäksi myös mikrossa. Näissä padoissa voi säilyttää ja pakastaa ruokaa. Marokkolainen taginepata soveltuu myös ruoan tarjoiluun.

Hyvän padan tunnistaa usein siitä, että se on melko painava.

Aloittelevan patakokin kannattaa valita emaloitu tai pinnoitettu valurautapata.  Sen peseminen on helpompaa, eikä ruoka jämähdä siihen niin helposti kuin paljaaseen valurautaan.

"Valurautapata on kestävä ja sitoo hyvin lämpöä. Se kuitenkin vaatii enemmän huoltoa, mutta paranee käytössä. Se pitää pestä käsin ja muistaa rasvata pesun jälkeen. Valurautapata on hyvä kuivata huolella uunin jälkilämmössä, jotta pata ei ruostu."

Oli pata millainen tahansa, muista käyttää sitä.

"Mikään ruoka ei mene pilalle, vaikka sen tekisi vääränlaisessa padassa."

Lue lisää

Pannut ja kattilat Prisman verkkosivuilla

Valurautapata, keraaminen pata vai alumiininen? Tässä erot

Katso patareseptejä

Lisää aiheesta