Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mitä viedä mökkituliaisiksi? 24 hyvää vinkkiä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Getty Images, valmistajat
Julkaistu: 2.7.2024
|
Muokattu: 2.7.2024
Nyt yllätetään mökkituliaisilla: vie punkkisukat, taatusti kestävä orkidea tai klassikko-Tupperwaret. Niiden ohella voi tuliaiseksi antaa myös kiperän tietokilpailukysymyksen.

Kutsu on käynyt mökille, ja tokihan nyt tuliaisia pitää viedä. Vaan mitä?

Keräsimme yli 20 vinkkiä inspiraatioksi. Osan tuliaisista voi syödä tai juoda vaikka saman tien – osa jää ilahduttamaan pidemmäksi aikaa.

Kakku ja muita herkkuja

Hyvin säilyvät elintarvikkeet ovat tervetulleita tuliaisia. Hanki vaikkapa hyvää kuivapastaa, laadukasta oliiviöljyä sekä säilykepurkkeihin pakattuja oliiveja ja muita antipasto-lautaselle sopivia pikkusyötäviä.

Juomia on moneen makuun: tuliaisiksi voi viedä mehuja, makuvesiä ja virvoitusjuomia. Tutki myös ruokakaupan uudet tulokkaat eli korkeintaan 8-prosenttiset viinit. Tarjolla on myös kuohuviinejä.

Juodaanpas kahvit! Ja tehdään kakku kaveriksi. Osta torttupohja, vaahtoutuvaa kermaa tai kaupan valmista kermavaahtoa sekä mansikoita ja paketillinen kahvia. Kokoa mökkikakku kahvin valmistuessa.

Jos mökki on lähellä tai pystyt viemään tuliaiset kylmälaukussa, yllätä isäntäväki etukäteen tekemälläsi kakulla. Hanki suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 20 cm x 30 cm) ja valmista siihen simppeli mansikkakakku kääretorttulevyistä.

Kuka nyt ei letuista tykkäisi? Vie mukanasi kulhollinen lettutaikinaa, lettujen paistamiseen sopiva rasva ja purkki hyvää hilloa.

Retkeilyyn ja rentoiluun

Prisman uudella omalla Luode12-tuotemerkillä myydään muun muassa teknisiä vaatteita ja kenkiä sekä retkeilyvarusteita, kuten makuupusseja ja retkeilytuoleja. Oivia mökkituliaisia ovat makkaratikut, jotka saa teleskooppivarren ansiosta pieneen kokoon.

Ultrakevyessä kahden hengen riippumatossa kelpaa kelliä. Se suorastaan kutsuu rentoiluun.

Luonnossa viihtyvä ilahtuu tästä tuliaisesta: punkki- ja hyttyssuojasukista. Sukat sisältävät biosidiä, joka karkottaa hyönteisiä. Vaikuttava aine IR3535 on testattu ja turvallinen. Karkotusteho kestää noin sata pesukertaa. Unisex-mallisista sukista on myynnissä kolmea eri kokoa välillä 35–46.

Kulhot kuntoon

Takavuosina Tupperware-astioita hankittiin kotikutsuilta. Kesäkuun alusta alkaen niitä on myyty Prismoissa ja valikoiduissa S-marketeissa. Laadukkaat ja kestävät juomapullot, monen kokoiset säilytysrasiat ja kulhot on kuin tehty mökkeilijän tarpeisiin.

Kun viet Tupperware-astian, vie myös kysymys mökkivisaan: kenen bisnes Tupperware Suomessa alkujaan oli? Vastaus: Elisabeth Rehnin, joka aloitti niiden maahantuonnin vuonna 1965. Myöhemmin Rehn tuli tunnetuksi kansanedustajana ja puolustusministerinä.

Vie ikuiset kukat

Luonnonkukkakimpun voi poimia – tai antaa sen isäntäväelle itse tehtäväksi. Näillä aikuisille suunnatuilla legoilla voi rakentaa kahdeksan erilaista kukkaa.

Tämän orkidean hoidosta ei tarvitse stressata. Kerran kun tekee, johan kukkii. Eikä tarvitse kastella!

Kukkalegoja on myös lapsille. Auringonkukka sopii kouluikäisen näperrettäväksi.

Saunaan pitää päästä

Saunaakin voi sisustaa. Siihen tarkoitukseen sopivat saman kuosin saunatyyny ja pefletti.

Mitä olisi kesäsauna ilman vihtaa? Lauteilla voi viritellä keskustelua, onko se kuitenkin vasta.

Pieni räsymatto sopii vaikka saunan pukuhuoneeseen. Matto on valmistettu tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalista.

Lopulta ne tulevat: elokuun pimeät illat. Lyhty tuo tunnelmaa saunalle.

Pelit pystyyn

Tunnistatko Euroviisut voittaneita kappaleita? Esimerkiksi sitä kysellään tietovisapelissä, joka sopii kouluikäisille lapsillekin.

Vanha tuttu kroketti mutta jalkapalloversiona. Nyt palloja ei lyödä mailalla porttien läpi vaan potkitaan.

Kanin loikka on klassikkopeli perheen pienimmille. Uusitussa versiossa hupia irtoaa, kun myyrä törkkii pelaajia pois pelistä.

Kätevään kuoreen pakattu kirjainpeli herättää ristikot henkiin ja sopii monen ikäisille sananikkareille.

Luettavaa kesäpäiviin

Dekkari käteen ja laiturinnokkaan! Jo Nesbon uutuudessa kylässä alkaa tapahtua murhia. Miten kylässä asuvat veljekset liittyvät tapaukseen?

Mökillä elo on yhtä juhlaa. Ja voihan tavallista kesäpäivääkin juhlistaa vaikka mansikka-vuohenjuustosalaatilla, minttupestolla kuorrutetulla uunilohella tai kukkafocaccialla. Reseptit näihin löytyy Yhteishyvän juhlat -kirjasta.

Mikä lintu ui järvellä, onko se kuikka? Lintukirja auttaa mökkeilijää pulmatilanteissa.

Lue lisää