Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rinkka – ostajan opas

Teksti:
Petra Sneck
Asiantuntija:
Asiakasneuvoja Joel Heino, Metsähallitus, Suomen luontokeskus Haltia ja aluemyyntipäällikkö Jari Räisänen, Vaude Finland
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.4.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Rinkka on yksi tärkeimmistä retkeilyn varusteista, joten se kannattaa valita huolella. Kiinnitä valinnassa huomiota rinkan kokoon ja käyttömukavuuteen.

Rinkan valinnassa on hyvä ensin miettiä, mihin käyttöön ja kenelle se tulee. Käytetäänkö sitä päiväretkillä vai useamman vuorokauden vaelluksilla?  Minkälaisessa maastossa on tarkoitus retkeillä ja kuinka painavaa taakkaa on valmis kantamaan?

Viikonloppuretkeilyyn perheen kanssa riittää alle 50-litrainen, anatominen rinkka, pidemmille vaelluksille kannattaa harkita yli 70-litraista rinkkaa.

Markkinoille on tullut myös ns. "ultrakeveitä" 40–60 litran rinkkoja, jotka on tarkoitettu joko nopeatempoiseen vaellukseen tai lyhyille retkille. Niiden materiaalit ja kantojärjestelmä ovat kevyempiä ja lantiovyö ja olkaviilekkeet kevyemmin topattuja.

Putkirinkka vai anatominen rinkka

Rinkkoja on olemassa kahdenlaisia: putkirinkkoja ja anatomisia rinkkoja. Putkirinkka koostuu putkikehikosta, johon on kiinnitetty kantolaite ja rinkan säiliöosat. Anatomisessa rinkassa kantolaitetta tukevat osat taas ovat rinkan selkäosan sisällä.

Putkirinkka on anatomista rinkkaa tukevampi ja sen tukiputkistoon on helppo kiinnittää esimerkiksi makuupussi tai -alusta.

Anatomiset rinkat taas muovautuvat paremmin käyttäjänsä tarpeisiin ja ovat kevyempiä. Anatomisten rinkkojen selkäosien säädettävyys on usein myös putkirinkkoja monipuolisempi.

Sekä putkirinkat että anatomiset rinkat sopivat viikon tai parin vaelluksille. Molemmissa on lantiovyö, joka siirtää osan painosta hartioilta lantiolle.

Rinkan koko

Rinkan tulee olla sopiva kantajalleen. Rinkan alaosa ei saa häiritä liikkuessa eikä yläosa hakata niskaan. Kaikki rinkat eivät myöskään sovi muotonsa puolesta jokaiselle.

Rinkkaa kannattaa siksi sovittaa kaupassa, mieluiten painavaksi pakattuna. Rinkan kuorma ei saa kiskoa taaksepäin, sillä silloin hartiat kipeytyvät.

Rinkan kestävyys

Kestävään rinkkaan kannattaa satsata – etenkin, jos rinkkaa käyttää usein. Laatua voi arvioida muun muassa saumoista (tärkeät saumat kaksinkertaisina), vetoketjuista (jykevän oloiset, kestävät vetoa), kiinnityslukoista (tukevan tuntuisia, hihnat eivät löysty) ja käytetyistä materiaaleista.

Taskujen sijainti ja käyttömukavuus

Normaalisti kaikki rinkat aukeavat ainakin päältä. Osassa on myös aukeava lisäseinä, joka helpottaa pakkaamista sekä tavaroiden saamista pois rinkasta. Avattava alatasku helpottaa tavaroiden purkamista ja pakkaamista. Vetoketjutaskut pitävät tavarat parhaiten tallessa.

Rinkan säätömahdollisuudet

Hyvät säätömahdollisuudet, pehmusteet ja tukeva kantolaite lisäävät usein rinkan ominaispainoa, mutta tuovat käyttömukavuutta.

Hyvässä rinkassa selkäosan pituutta ja olkahihnojen leveyttä voi säätää. Kussakin rinkassa on yleensä mallille ominaiset säätöohjeet ja -suositukset.

Lantiovyön pitää olla sellainen, että sen saa riittävän kireäksi. Noin 75 prosenttia rinkan painosta kannetaan lantiovyöllä, joten istuvuus on tärkeää.

Rinkan lisävarusteet

  • Sadesuoja: Voi olla joko rinkkaan ommeltu tai erillinen.
  • Pikkureppu: Joistain rinkoista saa irrotettua osia pieneksi repuksi. Tämä voi olla kätevä lisäominaisuus leiristä tehtäville pienemmille päiväretkille.
  • Vesipussi: Rinkkojen päätaskussa on usein myös paikka vesipussille, jonka juomaletkun saa pujotettua rinkan selkäosan läpi ja kiinnitettyä olkahihnaan.
  • Joissakin rinkoissa on myös matkalaukkumaiset kantokahvat, trolley-toiminto eli pyörät, irrotettava pikkupussi erimerkiksi rahoille ja kypäräpidike.

Lähde: Luontoon.fi