Mittaa kylmä vesi muovikulhoon. Lämmitä se mikrossa kädenlämpöiseksi. Vesi on kädenlämpöistä eli 37-asteista, kun se ei tunnu sormella kylmältä eikä kuumalta. Murenna hiiva veteen ja sekoita puuhaarukalla, kunnes hiiva liukenee.
Lisää suola, sokeri ja kaurahiutaleet hiivaveteen. Mittaa 4 dl sämpyläjauhoja joukkoon ja sekoita. Sekoita rypsiöljy taikinaan. Lisää loput jauhot 1 dl kerrallaan taikinaan. Vaivaa taikinaa lopuksi käsin noin 5 minuuttia. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinliinalla. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä 1 tunti.
Kun taikina on kohonnut, kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita uunipellille leivinpaperi. Kaada taikina sen päälle. Taputtele taikina litteäksi leiväksi. Leikkaa se taikinapyörällä annospaloiksi. Laita pelti uunin keskitasolle ja kypsennä leipää 20–25 minuuttia.
Ota pelti uunista ja naputa varovasti sormella kuuman leivän pintaa. Jos se tuntuu kovalta, leipä on valmis. Jos leivän pinta on pehmeä, laita se 2–3 minuutiksi takaisin uuniin. Anna leivän jäähtyä pellillä.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
178
745
4,9 g
0,4 g
26,2 g
0,6 g
2,9 g
5,6 g
1,1 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli