Vaalean leivän taikinan kohottamiseen käytetään yleensä joko hiivaa tai juurta. Moni miettii, mistä leivän kohottamiseen tarvittavaa juurta saa. Sen voi kuitenkin tehdä alusta asti itse.
Juuren valmistaminen vaatii hieman aikaa: ensimmäisiä leipiä pääset leipomaan noin viikon kuluttua. Samaa emojuurta voi kuitenkin käyttää viikkoja. Juuren maku myös vahvistuu ajan saatossa.
Juuren valmistukseen soveltuu parhaiten jauhot, joissa on mukana viljan kuorta, kuten ruis-, hiivaleipä- tai täysjyväjauhot.
Juuren valmistus on tarkkaa puuhaa, ja ainesten mittaamiseen tarvitset keittiövaa’an.
Juuri tulee valmistusvaiheessa säilyttää lämpimässä, kuten kylmälaukussa tai jääkaapin päällä. Lämpö ei saa kuitenkaan nousta yli 40 asteen, koska silloin villihiivat kuolevat. Valmis juuri säilytetään jääkaapissa.