Gluteeniton pataleipä

arvosana3/5

(3)arviota
1 Kappaletta

Noin 2 tuntia (josta 15 min aktiivista)

Gluteenittomalle pataleivälle riittää tunnin kohotus. Sen jälkeen taikinan voikin kumota suoraan kulhosta kuumaan pataan. Lopputuloksena on pinnalta rapea, sisältä mehevä leipä.

Ainekset

MääräAinesosa
4 dlvettä
2 tlkuivahiivaa
1 rklsiirappia
1 1/2 tlsuolaa
2 dlgluteenittomia kaurahiutaleita
1 dltattarihiutaleita
3 dltummaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. sunnuntai)
2 dlgluteenitonta jauhoseosta

Valmistus (Uuni 225°C)

  1. 1

    Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Liuota kuivahiiva veteen. Lisää siirappi, suola ja hiutaleet. Sekoita gluteenittomat jauhoseokset joukkoon. Taikina jää melko löysäksi.

    MääräAinesosa
    4 dlvettä
    2 tlkuivahiivaa
    1 rklsiirappia
    1 1/2 tlsuolaa
    2 dlgluteenittomia kaurahiutaleita
    1 dltattarihiutaleita
    3 dltummaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. sunnuntai)
    2 dlgluteenitonta jauhoseosta
  2. 2

    Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä noin tunti.

  3. 3

    Pane kannellinen pata (2–3 l) uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.

  4. 4

    Kun uuni ja pata ovat kuumat, ota pata uunista ja voitele padan sisäpinta öljyllä. Kaavi löysähkö taikina ensin nuolijalla ”palloksi” kulhon reunalle ja kumoa siitä suoraan kuumaan pataan. Pane kansi päälle ja laita pata uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja anna leivän kypsyä vielä 15 minuuttia, kunnes se on kauniin värinen. Kumoa valmis leipä ritilän päälle jäähtymään.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 4 dl Vettä, 2 tl Kuivahiivaa, 1,5 tl Suolaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Kati Pohja
Kuvat:
Kaisa Jouhki
17.9.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä