Gluteeniton pataleipä
Noin 2 tuntia (josta 15 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Gluteenittomalle pataleivälle riittää tunnin kohotus. Sen jälkeen taikinan voikin kumota suoraan kulhosta kuumaan pataan. Lopputuloksena on pinnalta rapea, sisältä mehevä leipä.
| 4 dl | vettä |
| 2 tl | kuivahiivaa |
| 1 rkl | siirappia |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 2 dl | gluteenittomia kaurahiutaleita |
| 1 dl | tattarihiutaleita |
| 3 dl | tummaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. sunnuntai) |
| 2 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
- 1.
Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Liuota kuivahiiva veteen. Lisää siirappi, suola ja hiutaleet. Sekoita gluteenittomat jauhoseokset joukkoon. Taikina jää melko löysäksi.
- 2.
Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä noin tunti.
- 3.
Pane kannellinen pata (2–3 l) uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
- 4.
Kun uuni ja pata ovat kuumat, ota pata uunista ja voitele padan sisäpinta öljyllä. Kaavi löysähkö taikina ensin nuolijalla ”palloksi” kulhon reunalle ja kumoa siitä suoraan kuumaan pataan. Pane kansi päälle ja laita pata uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja anna leivän kypsyä vielä 15 minuuttia, kunnes se on kauniin värinen. Kumoa valmis leipä ritilän päälle jäähtymään.
Gluteeniton pataleipä
arvosana3/5
Noin 2 tuntia (josta 15 min aktiivista)
Gluteenittomalle pataleivälle riittää tunnin kohotus. Sen jälkeen taikinan voikin kumota suoraan kulhosta kuumaan pataan. Lopputuloksena on pinnalta rapea, sisältä mehevä leipä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 dl | vettä |
| 2 tl | kuivahiivaa |
| 1 rkl | siirappia |
| 1 1/2 tl | suolaa |
| 2 dl | gluteenittomia kaurahiutaleita |
| 1 dl | tattarihiutaleita |
| 3 dl | tummaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. sunnuntai) |
| 2 dl | gluteenitonta jauhoseosta |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Liuota kuivahiiva veteen. Lisää siirappi, suola ja hiutaleet. Sekoita gluteenittomat jauhoseokset joukkoon. Taikina jää melko löysäksi.
Määrä Ainesosa 4 dl vettä 2 tl kuivahiivaa 1 rkl siirappia 1 1/2 tl suolaa 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 1 dl tattarihiutaleita 3 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. sunnuntai) 2 dl gluteenitonta jauhoseosta - 2
Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä noin tunti.
- 3
Pane kannellinen pata (2–3 l) uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.
- 4
Kun uuni ja pata ovat kuumat, ota pata uunista ja voitele padan sisäpinta öljyllä. Kaavi löysähkö taikina ensin nuolijalla ”palloksi” kulhon reunalle ja kumoa siitä suoraan kuumaan pataan. Pane kansi päälle ja laita pata uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja anna leivän kypsyä vielä 15 minuuttia, kunnes se on kauniin värinen. Kumoa valmis leipä ritilän päälle jäähtymään.
Ravintosisältö
1643
Energiaa kcal
6873
Energiaa kj
11,0 g
Rasvaa
1,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
336,0 g
Hiilihydraatteja
49,0 g
Sokereita
16,0 g
Kuituja
37,0 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
1643
Energiaa kcal
6873
Energiaa kj
11,0 g
Rasvaa
1,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
336,0 g
Hiilihydraatteja
49,0 g
Sokereita
16,0 g
Kuituja
37,0 g
Proteiinia
0,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 4 dl Vettä, 2 tl Kuivahiivaa, 1,5 tl Suolaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























