Helppo kaurapataleipä
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Pieni hiivamäärä ja pitkä kohotus antavat pataleivälle hienon aromin. Kaurahiutaleet tuovat leipään makua ja kuitua. Mikä helpointa: pataleivän taikinaa ei vaivata lainkaan.
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 4 dl | kaurahiutaleita |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | kuivahiivaa |
| 4 dl | vettä |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1 tl | rypsiöljyä |
- 1.
Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi, 42-asteiseksi. Lisää vesi ja sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12–16 tunniksi.
- 2.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja ripottele myös päälle hiukan jauhoja. Anna kohota vielä noin 30 minuuttia.
- 3.
Pane kannellinen pata (2–3 l) uuniin ja säädä uuni 225 asteeseen.
- 4.
Kun uuni ja pata ovat kuumat, ota pata uunista ja voitele padan sisäpinta öljyllä. Nosta taikina pataan, tarvittaessa lastojen avulla. Peitä kannella. Laita pata uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja jatka kypsennystä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes leipä on kauniin värinen. Kumoa leipä ritilän päälle jäähtymään.
Helppo kaurapataleipä
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Pieni hiivamäärä ja pitkä kohotus antavat pataleivälle hienon aromin. Kaurahiutaleet tuovat leipään makua ja kuitua. Mikä helpointa: pataleivän taikinaa ei vaivata lainkaan.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 4 dl | kaurahiutaleita |
| 1 tl | suolaa |
| 1 tl | kuivahiivaa |
| 4 dl | vettä |
Lisäksi | |
| 1 tl | rypsiöljyä |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi, 42-asteiseksi. Lisää vesi ja sekoita, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12–16 tunniksi.
Määrä Ainesosa 4 dl kaurahiutaleita 6 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 1 tl kuivahiivaa 4 dl vettä - 2
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja ripottele myös päälle hiukan jauhoja. Anna kohota vielä noin 30 minuuttia.
- 3
Pane kannellinen pata (2–3 l) uuniin ja säädä uuni 225 asteeseen.
- 4
Kun uuni ja pata ovat kuumat, ota pata uunista ja voitele padan sisäpinta öljyllä. Nosta taikina pataan, tarvittaessa lastojen avulla. Peitä kannella. Laita pata uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja jatka kypsennystä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes leipä on kauniin värinen. Kumoa leipä ritilän päälle jäähtymään.
Määrä Ainesosa 1 tl rypsiöljyä
Vinkki: Voit käyttää leivässä myös sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja tai erilaisia hiutaleita ja leseitä.
Ravintosisältö
2087
Energiaa kcal
8735
Energiaa kj
23,0 g
Rasvaa
3,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
385,0 g
Hiilihydraatteja
7,0 g
Sokereita
30,0 g
Kuituja
67,0 g
Proteiinia
6,4 g
Suolaa
2087
Energiaa kcal
8735
Energiaa kj
23,0 g
Rasvaa
3,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
385,0 g
Hiilihydraatteja
7,0 g
Sokereita
30,0 g
Kuituja
67,0 g
Proteiinia
6,4 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl Kuivahiivaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























