Kaura-nyhtösämpylät
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Herkulliset sämpylät valmistetaan rauhallisesti tekeytyvän esitaikinan avulla. Mehevöitä sämpylätaikina kaurahiutaleilla ja leivo helpot pull-apart eli nyhtösämpylät pellille kylki kylkeä vasten.
| Raski eli esitaikina | |
|---|---|
| 5 dl | kylmää vettä |
| 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 7 dl | kaurahiutaleita |
| Taikina | |
| 3 1/2 dl | vettä |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 1 rkl | suolaa |
| 2 rkl | siirappia |
| 10 dl | vehnäjauhoja |
- 1.
Aloita taikinan valmistus sekoittamalla esitaikinan ainekset kulhossa. Peitä kulho muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.
- 2.
Valmista taikina lisäämällä raskin joukkoon kädenlämpöinen vesi, hiiva, suola ja siirappi. Lisää lopuksi vehnäjauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Anna taikinen levätä kymmenen minuuttia.
- 3.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se 16 palaan. Pyöritä sämpylöiksi.
- 4.
Aseta sämpylät pellille noin 2 cm:n välein. Paina sämpylöitä kevyesti matalammaksi kostutetuin sormin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
- 5.
Kohota sämpylöitä liinan alla 30–60 minuuttia, kunnes ne ovat kaksinkertaisia. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.
Kaura-nyhtösämpylät
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Herkulliset sämpylät valmistetaan rauhallisesti tekeytyvän esitaikinan avulla. Mehevöitä sämpylätaikina kaurahiutaleilla ja leivo helpot pull-apart eli nyhtösämpylät pellille kylki kylkeä vasten.
Ainekset (16 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Raski eli esitaikina | |
| 5 dl | kylmää vettä |
| 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 4 dl | vehnäjauhoja |
| 7 dl | kaurahiutaleita |
Taikina | |
| 3 1/2 dl | vettä |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 1 rkl | suolaa |
| 2 rkl | siirappia |
| 10 dl | vehnäjauhoja |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Aloita taikinan valmistus sekoittamalla esitaikinan ainekset kulhossa. Peitä kulho muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Määrä Ainesosa 5 dl kylmää vettä 7 dl kaurahiutaleita 4 dl vehnäjauhoja 1/2 tl kuivahiivaa - 2
Valmista taikina lisäämällä raskin joukkoon kädenlämpöinen vesi, hiiva, suola ja siirappi. Lisää lopuksi vehnäjauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Anna taikinen levätä kymmenen minuuttia.
Määrä Ainesosa 3 1/2 dl vettä 11 g (1 ps) kuivahiivaa 1 rkl suolaa 2 rkl siirappia 10 dl vehnäjauhoja - 3
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se 16 palaan. Pyöritä sämpylöiksi.
- 4
Aseta sämpylät pellille noin 2 cm:n välein. Paina sämpylöitä kevyesti matalammaksi kostutetuin sormin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.
- 5
Kohota sämpylöitä liinan alla 30–60 minuuttia, kunnes ne ovat kaksinkertaisia. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.
Ravintosisältö
284
Energiaa kcal
1190
Energiaa kj
2,1 g
Rasvaa
0,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
54,4 g
Hiilihydraatteja
2,8 g
Sokereita
3,8 g
Kuituja
9,0 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
284
Energiaa kcal
1190
Energiaa kj
2,1 g
Rasvaa
0,4 g
Tyydyttynyttä rasvaa
54,4 g
Hiilihydraatteja
2,8 g
Sokereita
3,8 g
Kuituja
9,0 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 tl kuivahiivaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























