Kaura-nyhtösämpylät

arvosana4/5

(2)arviota
16 Annosta

Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Herkulliset sämpylät valmistetaan rauhallisesti tekeytyvän esitaikinan avulla. Mehevöitä sämpylätaikina kaurahiutaleilla ja leivo helpot pull-apart eli nyhtösämpylät pellille kylki kylkeä vasten.

Ainekset (16 annosta)

MääräAinesosa

Raski eli esitaikina

5 dlkylmää vettä
1/2 tlkuivahiivaa
4 dlvehnäjauhoja
7 dlkaurahiutaleita

Taikina

3 1/2 dlvettä
11 g(1 ps) kuivahiivaa
1 rklsuolaa
2 rklsiirappia
10 dlvehnäjauhoja

Valmistus (Uuni 225°C)

  1. 1

    Aloita taikinan valmistus sekoittamalla esitaikinan ainekset kulhossa. Peitä kulho muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.

    MääräAinesosa
    5 dlkylmää vettä
    7 dlkaurahiutaleita
    4 dlvehnäjauhoja
    1/2 tlkuivahiivaa
  2. 2

    Valmista taikina lisäämällä raskin joukkoon kädenlämpöinen vesi, hiiva, suola ja siirappi. Lisää lopuksi vehnäjauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa hieman vehnäjauhoja. Anna taikinen levätä kymmenen minuuttia.

    MääräAinesosa
    3 1/2 dlvettä
    11 g(1 ps) kuivahiivaa
    1 rklsuolaa
    2 rklsiirappia
    10 dlvehnäjauhoja
  3. 3

    Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se 16 palaan. Pyöritä sämpylöiksi.

  4. 4

    Aseta sämpylät pellille noin 2 cm:n välein. Paina sämpylöitä kevyesti matalammaksi kostutetuin sormin ja ripottele päälle kaurahiutaleita.

  5. 5

    Kohota sämpylöitä liinan alla 30–60 minuuttia, kunnes ne ovat kaksinkertaisia. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 tl kuivahiivaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Kaisa Johansson
Kuvat:
Kimmo Ervola
27.5.2019
|
Päivitetty: 3.10.2025

Samankaltaisia reseptejä