Valmista ensin raski eli esitaikina sekoittamalla kädenlämpöinen vesi, hiiva ja ruisjauhot kulhossa. Peitä kulho lautasella ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Pienellä hiivamäärällä käynnistetty esitaikina korvaa ruisleivässä usein käytetyn hapanjuuren.
Lisää seuraavana päivänä raskin joukkoon 2 dl kädenlämpöistä vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Sekoita hyvin. Jätä kulho huoneenlämpöön. Huom! Mikäli lisäät vesi-ruisjauhoseoksen ainekset aamulla, voit valmistaa leipätaikinan illemmalla. Muutoin valmista taikina vasta seuraavana päivänä.
Valmista taikina lisäämällä raskin joukkoon kädenlämpöinen vesi, hiiva ja suola. Lisää ruisjauhot joukkoon vähitellen ja vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna levätä tunnin verran.
Kumoa taikina ruisjauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Riivaa eli pyöritä molemmat palat palloiksi. Pyöräytä pallot ruisjauhoissa ja laita leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla noin tunti tai kunnes pinta näyttää repeilevän.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita leivät uuniin ja alenna uunin lämpötila 225-asteeseen. Paista leipiä noin 35 minuuttia.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
1076
4502
6,0 g
0,5 g
195,5 g
6,0 g
46,0 g
33,5 g
0,0 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli