Rapeakuorinen ruisleipä
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Ruisleivän valmistus onnistuu kotona myös ilman isoäidiltä perittyä ruisjuurta. Tässä versiossa leivän hapatus käynnistetään pienen hiivamäärän avulla.
| Raski eli esitaikina | |
|---|---|
| 1 1/2 dl | vettä |
| 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 2 dl | ruisjauhoja |
| Vesi-ruisjauhoseos | |
| 2 dl | vettä |
| 2 dl | ruisjauhoja |
| Taikina | |
| 1 1/2 dl | vettä |
| 5 1/2 g | (½ ps) kuivahiivaa |
| 8 dl | ruisjauhoja |
| 2 tl | suolaa |
- 1.
Valmista ensin raski eli esitaikina sekoittamalla kädenlämpöinen vesi, hiiva ja ruisjauhot kulhossa. Peitä kulho lautasella ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Pienellä hiivamäärällä käynnistetty esitaikina korvaa ruisleivässä usein käytetyn hapanjuuren.
- 2.
Lisää seuraavana päivänä raskin joukkoon 2 dl kädenlämpöistä vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Sekoita hyvin. Jätä kulho huoneenlämpöön. Huom! Mikäli lisäät vesi-ruisjauhoseoksen ainekset aamulla, voit valmistaa leipätaikinan illemmalla. Muutoin valmista taikina vasta seuraavana päivänä.
- 3.
Valmista taikina lisäämällä raskin joukkoon kädenlämpöinen vesi, hiiva ja suola. Lisää ruisjauhot joukkoon vähitellen ja vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna levätä tunnin verran.
- 4.
Kumoa taikina ruisjauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Riivaa eli pyöritä molemmat palat palloiksi. Pyöräytä pallot ruisjauhoissa ja laita leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla noin tunti tai kunnes pinta näyttää repeilevän.
- 5.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita leivät uuniin ja alenna uunin lämpötila 225-asteeseen. Paista leipiä noin 35 minuuttia.
Rapeakuorinen ruisleipä
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 30 min aktiivista)
Ruisleivän valmistus onnistuu kotona myös ilman isoäidiltä perittyä ruisjuurta. Tässä versiossa leivän hapatus käynnistetään pienen hiivamäärän avulla.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Raski eli esitaikina | |
| 1 1/2 dl | vettä |
| 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 2 dl | ruisjauhoja |
Vesi-ruisjauhoseos | |
| 2 dl | vettä |
| 2 dl | ruisjauhoja |
Taikina | |
| 1 1/2 dl | vettä |
| 5 1/2 g | (½ ps) kuivahiivaa |
| 8 dl | ruisjauhoja |
| 2 tl | suolaa |
Valmistus (Uuni 250°C)
- 1
Valmista ensin raski eli esitaikina sekoittamalla kädenlämpöinen vesi, hiiva ja ruisjauhot kulhossa. Peitä kulho lautasella ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Pienellä hiivamäärällä käynnistetty esitaikina korvaa ruisleivässä usein käytetyn hapanjuuren.
Määrä Ainesosa 1/2 tl kuivahiivaa 1 1/2 dl vettä 2 dl ruisjauhoja - 2
Lisää seuraavana päivänä raskin joukkoon 2 dl kädenlämpöistä vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Sekoita hyvin. Jätä kulho huoneenlämpöön. Huom! Mikäli lisäät vesi-ruisjauhoseoksen ainekset aamulla, voit valmistaa leipätaikinan illemmalla. Muutoin valmista taikina vasta seuraavana päivänä.
Määrä Ainesosa 2 dl vettä 2 dl ruisjauhoja - 3
Valmista taikina lisäämällä raskin joukkoon kädenlämpöinen vesi, hiiva ja suola. Lisää ruisjauhot joukkoon vähitellen ja vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna levätä tunnin verran.
Määrä Ainesosa 5 1/2 g (½ ps) kuivahiivaa 1 1/2 dl vettä 8 dl ruisjauhoja kaikki raski 2 tl suolaa - 4
Kumoa taikina ruisjauhotetulle pöydälle ja jaa kahteen osaan. Riivaa eli pyöritä molemmat palat palloiksi. Pyöräytä pallot ruisjauhoissa ja laita leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla noin tunti tai kunnes pinta näyttää repeilevän.
- 5
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita leivät uuniin ja alenna uunin lämpötila 225-asteeseen. Paista leipiä noin 35 minuuttia.
Ravintosisältö
1070
Energiaa kcal
4479
Energiaa kj
6,0 g
Rasvaa
0,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
195,5 g
Hiilihydraatteja
6,0 g
Sokereita
45,5 g
Kuituja
32,5 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
1070
Energiaa kcal
4479
Energiaa kj
6,0 g
Rasvaa
0,5 g
Tyydyttynyttä rasvaa
195,5 g
Hiilihydraatteja
6,0 g
Sokereita
45,5 g
Kuituja
32,5 g
Proteiinia
0,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 tl kuivahiivaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























