Burgundinpata - Yhteishyvä

Burgundinpata

Burgundinpata
Annokset
6
Naudanpaistista valmistettavan burgundinpadan täyteläinen maku syntyy mausteista, viinistä, pekonista ja hyvin ruskistetuista lihakuutioista.
Jaa Somessa

Ainekset

800 g
Naudan paistia
100 g
Pekonia
Öljyä
8 kpl
Pikkusipulia
200 g
Herkkusieniä
1 tl
Suolaa
Mustapippuria
3 rkl
Vehnäjauhoja
4 dl
Vettä
3 dl
Punaviiniä
3 rkl
Tomaattisosetta
2 - 3 kpl
Porkkanaa
1 kpl
Laakerinlehti
2 kpl
Valkosipulin kynttä
1/2 - 1 tl
Timjamia

Näin teet

1

Näillä onnistut

Valitse lihaksi naudan paistia. Mureimpia ovat sisäpaisti ja paahtopaisti, mutta myös ulko- ja kulmapaisti sopivat.

Täyteläinen maku kastikkeeseen saadaan mausteista, viinistä ja pekonista, ja myös siitä, että lihakuutiot ruskistetaan hyvin.

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ruoanlaittoa. Paista lihakuutiot neljässä tai viidessä erässä, jotta pannu ei jäähdy liikaa. Näin lihat ruskistuvat kunnolla, ja saat makua myös pannun huuhteluliemeen, joka käytetään kastikkeeseen.

Nimensä mukaisesti burgundinpataan käytetään alun perin Burgundin viinejä ja nimenomaan Pinot Noir -rypäleestä valmistettuja pehmeähköjä ja marjaisia punaviinejä. Samaa viiniä voi tarjota myös ruokajuomana. Toki kaikki punaviinit, niin ranskalaiset kuin muutkin käyvät.

2

Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen. Leikkaa liha kuutioiksi ja suikaloi pekoni. Puhdista herkkusienet ja halkaise isoimmat.

100 g
Pekonia
800 g
Naudan paistia
200 g
Herkkusieniä
3

Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Huuhtele hieman jäähtynyt pannu vedellä aina paistokertojen välillä ja ota pannun huuhdeliemi talteen.

4

Siirrä ruskistetut lihat pataan tai kattilaan ja sirottele pinnalle suolaa, pippuria sekä vehnäjauhoja.

Mustapippuria
3 rkl
Vehnäjauhoja
1 tl
Suolaa
5

Lisää neste ja tomaattisose ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia.

3 dl
Punaviiniä
3 rkl
Tomaattisosetta
4 dl
Vettä
6

Ruskista pekoni pannussa. Lisää sienet ja anna niidenkin saada hiukan väriä. Ruskista kevyesti myös kuoritut pikkusipulit. Siirrä ne sekä paloitellut porkkanat ja mausteet pataan. Kuumenna kiehuvaksi.

8 kpl
Pikkusipulia
2 - 3 kpl
Porkkanaa
1/2 - 1 tl
Timjamia
Mustapippuria
1 kpl
Laakerinlehti
Öljyä
2 kpl
Valkosipulin kynttä
7

Hauduta kannen alla vielä noin puoli tuntia paistin mureudesta riippuen. Tarkista suolan ja pippurin määrä. Tarjoa lisänä lohkoperunoita tai riisiä.

Resepti
Aila Pakarinen
Kuvat
Timo Viljakainen, Margareta Nygård
Julkaistu: 26.1.2011
Muokattu: 17.7.2018
Jaa Somessa