Sekoita pohjan ainekset öljyä lukuun ottamatta. Vaivaa noin 15 minuuttia, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Taikina saa jäädä hieman tahmeaksi. Öljyä iso kulho. Muotoile taikina öljytyin käsin palloksi ja siirrä öljyttyyn kulhoon. Peitä tiiviisti ja kohota tunti. Siirrä se sitten jääkaappiin 24 tunniksi.
Soseuta tomaatit, öljy ja suola. Kuori ja halkaise valkosipuli ja hienonna basilika. Sekoita ne soseeseen. Peitä ja laita jääkaappiin odottamaan taikinan kohoamista.
Ota taikina huoneenlämpöön 2–3 tunniksi ennen pizzan valmistamista.
Öljyä uunipelti (33 x 40 cm). Kumoa taikina varoen jauhotetulle työtasolle. Levitä sitä sormenpäillä kevyesti painellen keskeltä kohti ulkoreunaa. Pyri säilyttämään ilmakuplat. Jos taikina ei levity, anna sen levätä hetki peitettynä ja jatka sitten venytystä. Kun pohja on noin puolet pellin koosta, siirrä se pellille ja venytä pellin kokoiseksi.
Poista valkosipuli kastikkeesta ja levitä kastike pizzalle. Paista uunin alatasolla 250 asteessa kypsäksi, 10–15 minuuttia. Paista sitten ylätasolla grillivastuksen alla reunaan väriä, noin 3 minuuttia.
Pizzan paistuessa valmistele täytteet. Valuta juustot. Huuhtele ja lohko tomaatit. Paloittele kinkku. Huuhtele ja kuivaa rucola.
Siirrä kuuma pizza ritilälle tai puualustalle. Asettele toiselle puolikkaalle rucola ja kinkku, toiselle tomaatit ja oliivit. Revi mozzarella pizzalle. Pirskota öljyä ja ripota mausteet päälle.
Vinkki: Voit paistaa pizzan myös korkeammassa lämmössä, lyhennä tuolloin paistoaikaa.
Vinkki: Valitse pizzaan suosikkitäytteet. Voit lisätä mozzarellan ja muita täytteitä, esimerkiksi salamia, pohjan paistamisen jälkeen ennen pizzan siirtämistä ylätasolle. Paista, kunnes juusto alkaa ruskistua.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
392
1642
19,4 g
6,3 g
35,3 g
3,9 g
7,9 g
15,1 g
2,5 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
0,5 tl kuivahiivaa,
ripaus kuivattua oreganoa,
ripaus mustapippuria rouhittuna.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli