Makeutusaineet sopivat niille, jotka haluavat välttää sokeria. Niistä on apua painonhallinnassa, ja ne sopivat diabeetikoille, sillä ne eivät juurikaan sisällä energiaa. Makeutusaineet ovat myös hammasystävällisiä.
Keinotekoiset makeutusaineet
Keinotekoiset makeutusaineet ovat elintarvikkeiden lisäaineita. Niitä käytetään yleensä vähäkalorisissa tuotteissa. Keinotekoisia makeutusaineita ovat esimerkiksi syklamaatti (E952), asesulfaami K (E950), aspartaami (E951) ja sukraloosi (E955).
Keinotekoisten makeutusaineiden käyttöä valvovat tarkasti sekä kansainväliset että kansalliset viranomaiset. Tuotteelle, pakkauksen ja pakkausmerkintöjen turvallisuudelle ja saantisuosituksille asetetaan erittäin tiukat ehdot. Makeutusaineille on määrätty ADI-arvo eli hyväksyttävä päivittäinen saantimäärä, josta ei tiedetä olevan vaaraa ihmiselle. ADI on suositus, joka määrittelee täysin turvallisen keskimääräisen kulutusmäärän päivässä, ja se on laskettu elinikäiselle käytölle.