Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Soijakastike toimii mausteena

Teksti:
Elina Jyväs
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Soijakastike on kätevä yleismauste, jolla voi korvata myös suolan.

Aito soijakastike valmistetaan soijapavuista, vehnästä, suolasta ja vedestä. Käymismenetelmän tuloksena näistä raaka-aineista valmistetaan tummaa kastiketta. Alkuperäinen valmistusprosessi vaatii aikaa puolesta vuodesta jopa kahteen vuoteen. Parhaimmat soijalaadut ovat saaneet ikääntyä, jolloin ne myös maistuvat paremmilta.

Monet soijakastikkeista ovat teollisesti valmistettuja, jolloin valmistusprosessi nopeutuu huomattavasti. Ne saattavat sisältää myös hiivaa.

Soijakastikkeissa on suuria eroja. Kiinalainen soija on japanilaista vaaleampaa. Indonesialainen makea soijakastike (ketjap manis) on koostumukseltaan paksua ja erittäin makeaa.

Soijakastikkeessa on gluteenia

Soijakastike sisältää vehnää, joten se ei ole gluteenitonta. Kaksivaiheisen käymismenetelmän seurauksena valmiissa soijakastikkeessa on paljon entsyymejä, jotka hajottavat suurimman osan gluteenista.

Erittäin herkille vehnäallergikoille ja keliaakikoille on saatavilla gluteenitonta soijaa, joten pakkausmerkinnät kannattaa lukea erityisen tarkasti.

Soijakastikkeen käyttö

Soijan suosiota länsimaissa on siivittänyt käytön monipuolisuus ja helppous, puhumattakaan sushikulttuurin yleistymisestä. Tilkka soijaa on helppo tapa lisätä ruokaan makua ja väriä.

Soija toimii yleismausteena useissa liha-, kasvis- ja kalaruoissa. Soijakastike sopii moniin marinadeihin erityisesti aasialaisia ruokalajeja valmistettaessa. Voimakassuolaisella soijalla voi korvata myös tavallisen suolan. Nykyään myynnissä on myös vähäsuolaisia vaihtoehtoja.

Punertavan ruskea soijakastike on aasialaisten ruokakulttuurien yksi keskeisimmistä raaka-aineista. Erityisen suosittua se on Japanissa ja Kiinassa. Soijakastike on pidetty yleismauste myös länsimaissa.