Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Pandemiavuosi on tehnyt monista oudolta tuntuneista asioista arkipäiväisiä

Teksti:
Veli-Pekka Ääri
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.11.2020
|
Muokattu: 25.5.2021
Päätoimittaja Veli-Pekka Ääri toivoo, että poikkeusaikanakin pystyisimme nauttimaan joulusta ja sen tutuista mauista. Pääkirjoituksesta paljastuu, että hänelle itselleen mieluinen jouluherkku ovat kärähtäneet piparkakut.

Lapsuuteni joulumakuihin kuului ehdottomasti piparkakku, ja mieluiten kärähtänyt sellainen. Vasta myöhemmin ymmärsin, että piparkakun ei oikeasti kuulu maistua puulta.

Jouluvalmistelut olivat perheessämme yleensä vauhdikkaita. Kun piparit paloivat, tiesi se minulle, siskolleni ja veljelleni herkutteluhetkeä juhlapöytään kelpaamattomien leipomusten parissa. Sinänsä erinomaista hävikinhallintaa Helena-äidiltämme.

Joulukuun Yhteishyvän teemajuttu käsittelee sitä, millainen ruokavuotemme 2020 on ollut. Vielä alkuvuodesta ruokakauppaan mentiin miettien, mitä olisi mukava laittaa ruoaksi tai millaisia vaikutuksia ruokavalinnoilla on terveyteen tai ilmastoon.

Kärryihin lastattiin tuotteita, joissa korostui tuttuus ja turvallisuus.

Maaliskuun puolivälissä korona rantautui Suomeen ja mullisti arjen. Se vaikutti dramaattisesti kauppa-asiointiin. Alkoi hamstraus. Kärryihin lastattiin tavallista enemmän tuotteita, joissa korostui tuttuus, turvallisuus, edullisuus ja säilyvyys – vessapaperia unohtamatta.

Se, mikä alkuvuodesta olisi tuntunut oudolta, on nyt arkipäivää: kauppaan mennessä lorautamme käsidesiä ja pidämme turvaetäisyyksiä muihin asiakkaisiin lattiaan liimattujen tarrojen avulla. Moni siirtyi asioimaan kokonaan verkossa. Koronan alkupiikin laannuttuakin verkko-ostaminen on ollut viime vuoteen verrattuna 2,5-kertaista.

Tarton rauha päätti ensimmäisen maailmansodan Suomen osalta virallisesti vuonna 1920 eli sata vuotta sitten. Historioitsija Anna Kortelaisen mainion jutun kautta pystymme eläytymään siihen, mitä ja miten Suomi söi tuolloin. Elettiin karua ja puutteen leimaamaa aikaa. Yhteishyvä-lehdessä kannustettiin pitämään mielessä pula-ajan opetukset säästäväisyydestä ja ennakoinnista. Leipätaikinaa neuvottiin jatkamaan perunalla, ja kahville piipahtavia vieraita kehotettiin kestitsemään hillitysti.

Kun vertaamme sadan vuoden takaisia tunnelmia nykyhetkeen, voidaan todeta, että elämme edelleen yltäkylläisyydessä, jota koronaviruspandemia on sittenkin päässyt hienosäätämään vain vähän.

Pandemia on silti runnellut yhteiskuntamme eri osa-alueita. Omassa kaupparyhmässämme ravintola- ja hotelliliiketoiminta on kärsinyt eniten. Yltäkylläisyydestä huolimatta myös suomalaisissa perheissä on nyt korona-ajan synnyttämää hätää ja huolta, työttömyyttä ja pelkoa tulevaisuudesta.

Yritetään silti nauttia joulusta. Keskitytään yhdessäoloon ja joulun tuttuihin makuihin kotikeittiössä. Oma tähtihetkeni koittaa jälleen, kun ensimmäiset kärähtäneet piparit nostetaan uunista.

Koko kaupparyhmän väen puolesta toivotan kaikille asiakasomistajille rauhallista joulua.

Veli-Pekka Ääri

päätoimittaja

Joulukuun lehden juttuja

Aikaisempia pääkirjoituksia

Lisää aiheesta