1920-luvun alussa toinen jalka oli sotaan päättyneessä 1910-luvussa, toinen tulevaisuudessa. Tämä näkyi myös ruoanlaitossa ja keittokirjoissa. Katri Laine, modernin suomalaisen kotitaloustiedon pioneeri, antaa vuonna 1927 ilmestyneessä Keittiökirjassa ohjeita vanhahtavan tyylisiin, raskaisiin ruokiin, kuten siansorkkiin, keuhkomuhennokseen, vatkuliin tai hevospaistiin. Mukana on myös ruokalajeja, joissa on mukana annos unelmointia: hummerivanukas, täytetyt simpukat, appelsiinijäätelö, paahdetut kastanjat tai vaikkapa joghurta-niminen erikoisuus. Säästäväisyyttä ilmentävät moninaiset sisäelinruoat ja ruoantähdereseptit. Esimerkiksi ”jätesalaatin” ohjeessa kaikenlaisia tähteitä sekoitetaan keskenään, ja joukkoon lisätään majoneesia.
1920-luvulla kiinnostus kasvissyöntiin kasvoi. Henni Paananen-Kauppala suositteli sitä edullisuuden, maukkauden ja terveellisyyden takia teoksessaan Kasviskeittokirja kansalle. Jouluateriaksi keittokirjasta löytyy yhdistelmä, jossa alkupalaksi nautitaan ”hernesosekeittoa tapiokkaryynien kanssa” ja pääruoaksi ”jouluvanukasta”. Jälkimmäinen on uunissa kypsennettävää laatikkoa, jossa käytetään herneitä, perunaa, valkoisia papuja, punajuurta ja tomaattisosetta höystettynä kermalla, munilla ja korppujauhoilla.
Ruotsalaisen kotitalousopettaja Thora Holmin Itsensäelättäjän keittokirja oli tarkoitettu ensisijaisesti nuorille naimattomille kaupunkilaisnaisille. Nuorten miesten arveltiin syövän ravitsemusliikkeissä, joihin naisille ei tietenkään ollut asiaa ilman miesseuralaista. Jokainen ohje on kirjoitettu yhden hengen annokseksi: sinkkuaterioita oli siis olemassa jo ennen eineksien ja mikron aikakautta!
Lähteet: Yhteishyvän vuosikerta 1920; Thora Holm: Itsensäelättäjän keittokirja. Suom. Helmi Krohn. Minerva 1927; Katri Laine: Keittiökirja. Ruokatalous II. WSOY 1927; Kai Linnilä–Hanna Pukkila: Jazztyttö keittää. Aino Helmisen ruokavuosi 1928. Helmi 2005; Henni Paananen-Kauppala: Kasviskeittokirja kansalle. Yksinkertaisen ja maukkaan ruoan valmistamista varten. WSOY 1927.