Kun lapsiperheessä rahat ovat tiukalla, joulu on vaikea paikka. Vanhemmilla on stressiä siitä, miten saisi järjestettyä lapsille mahdollisimman mukavan joulun. Kovimmilla ovat yksinhuoltajat. Monissa perheissä heikkoa taloudellista tilannetta hävetään.
Lapset aistivat herkästi vanhempiensa huolen ja tuntevat epävarmuutta joulun lähestyessä. Edellinen joulu on ehkä ollut vaatimaton, eikä lapsi tiedä, mitä voisi toivoa ja odottaa.
Suomessa lapsiperheiden tilanne on kahtiajakautunut, kertoo johtava asiantuntija Liisa Partio Mannerheimin Lastensuojeluliitosta. Hänen erityisaluettaan on kansalaisyhteiskunta- ja hyvinvointipolitiikka.
"Valitettavasti korona on vaikuttanut eniten niihin, joilla oli jo ennestään vaikeaa”
”On perheitä, joilla menee oikein hyvin, ja toisaalta niitä, joille ongelmat kasautuvat. Valitettavasti korona on vaikuttanut eniten niihin, joilla oli jo ennestään vaikeaa”, Liisa Partio kertoo.
Tiedetään, että päivittäisestä turvaverkosta hyötyvät eniten ne lapset, joilla syystä tai toisesta on kotona hankalat olot. Koronakeväänä päiväkotien ja koulujen tarjoama turvaverkko mureni, kun turvallisia aikuisia ja kavereita ei enää voinutkaan nähdä. Myös rahaan liittyvät ongelmat ovat kärjistyneet.
”Monien perheiden taloudellinen tilanne vaikeutui olennaisesti, koska lapsilta jäi lounas saamatta.”
Koronavuonna avuntarvitsijoita on aiempaa enemmän
Koronan takia tuen tarpeessa olevia lapsiperheitä on aiempaa enemmän. Irtisanomiset ja lomautukset ovat koetelleet, ja monelta pienyrittäjältä on lähtenyt toimeentulo kokonaan alta.
Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin sosiaalitoimen päällikkö Johanna Raivio työskentelee jo viidettätoista vuotta Hyvä Joulumieli -keräyksen parissa. Hän kertoo, että avuntarve on todella kova.
”Useille apu tulee yllätyksenä, mutta joukossa on aina myös niitä perheitä, jotka ovat aiemminkin saaneet tukea. On surullista, että heidän tilanteensa ei ole vuosien mittaan parantunut”, Johanna Raivio sanoo.
Lahjakorteista ollaan valtavan kiitollisia. Kortteja jaetaan yli 20000 kotiin. Rahalahja koskettaa siis suurta joukkoa ihmisiä, vaikka summa ei olekaan suuri.
"Sekä antaja että saaja saattavat itkeä."
Avustettavat perheet valitaan keräyksen järjestäjien yhteistyökumppaneiden eli paikallisten viranomaisten toimesta. He tuntevat perheiden taloudellisen tilanteen.
Varsinkin niissä perheissä, jotka yllättyvät lahjakortista, reaktio on usein koskettavan onnellinen.
”Lahjakortin antamistilanne on joskus hyvin liikuttava. Sekä antaja että saaja saattavat itkeä, ovat neuvolan terveydenhoitajat kertoneet”, Johanna kertoo.
Monet kertovat palautteessa omista vaikeista elämäntilanteistaan. Se, että joku välittää, on äärettömän tärkeä viesti.
Jatkuva niukkuus aiheuttaa vanhemmille stressiä
Suomessa lapsiperheköyhyys on ilkeä ongelma, vahvistaa Liisa Partio. Lapsiperheistä pienituloisiksi lasketaan 10,5 prosenttia, joten jatkuva niukkuus koskettaa noin 112000 lasta.
”Hälyttävää on iso ero yhden ja kahden aikuisen perheiden välillä. Kun kahden aikuisen perheistä pienituloisia on 7,2 prosenttia, yhden aikuisen perheistä niitä on peräti 23 prosenttia”, kertoo Liisa Partio.
”Erityisesti yksinhuoltajaperheiden köyhyys on ongelma."
Perhemuotojen väliselle erolle on monia syitä, eikä helppoja ratkaisuja ole.
”Erityisesti yksinhuoltajaperheiden köyhyys on ongelma, joka meillä on ollut silloinkin, kun taloudessa on mennyt hyvin.”
Hiljattain julkaistun THL:n tutkimuksen mukaan pienituloiset yksinhuoltajat myös pelkäävät köyhyyden siirtyvän heidän lapsilleen. Moni pyrkii estämään sen jopa hyvinvointinsa kustannuksella. Vaikka arjessa keksitään keinoja pärjätä, usein se tarkoittaa hankalia valintoja. Vienkö lapsen maksuttomaan, iloa tuottavaan harrastukseen keskellä päivää, vaikka se tarkoittaa, etten voi itse mennä töihin?
Naapuriapu, yhteisölliset toimintatavat ja muut arjen järjestelyt auttavat, mutta jatkuva stressi ja henkinen paine toimeentulosta voivat aiheuttaa monenlaisia ongelmia, jopa mielenterveyteen liittyviä.
Työn alla olevalta sosiaaliturvauudistukselta Partio odottaa muun muassa sitä, että avun hakeminen ei tuntuisi enää nöyryyttävältä.
”Niin kauan kuin lapsiperheköyhyyttä ei ole onnistuttu ratkaisemaan, tarvitsemme myös hyväntekeväisyyskeräyksiä pitämään asiaa esillä ja muistuttamaan, että on ihmisiä, jotka välittävät ja haluavat auttaa”, Liisa Partio sanoo.
Suomalaiset ovat lähimmäisenrakkaita
Vuonna 2020 kortti on 50 euron suuruinen, ja sillä voi tehdä ostoksia ruokakaupoissa.
Johanna Raivio sanoo, että korona on selvästi tuonut esiin ihmisten auttamishalun.
”Toisaalta monella on itsellään epävarma tilanne lomautusten ja irtisanomisten jälkeen. Uskaltaako silloin lahjoittaa rahaa, ja uskaltavatko yritykset lähteä mukaan?” hän pohtii.
Hyvä Joulumieli -keräys on aina ollut suosittu. Liisa Partio kertoo, että vaikeina aikoina suomalaiset ovat yleensä lähimmäisenrakkaita.
”Lapsiperheiden vaikeat tilanteet koskettavat suomalaisia. Me tiedämme, että lapsuus on erityistä aikaa, samoin joulu.”
Hyvä Joulumieli -lahjakortti on pelastanut perheitä kiperistä ja surullisistakin tilanteista. Eräässä perheessä olisi haluttu muiden mukana osallistua opettajan lahjakeräykseen, mutta siihen ei kerta kaikkiaan ollut antaa muutamaa euroa, koska ne tarvittiin maitoon ja leipään. Lahjakortilla saatiin ruokaa, eikä tarvinnut hävetä ulkopuolelle jäämistä, kun opettajan lahjaan pystyttiin osallistumaan.
Toinen perhe ei lahjakortin ansiosta joutunutkaan valitsemaan, ostetaanko lapsille siistit vaatteet joulujuhlaan vai käytetäänkö raha jouluaaton ruokiin. Sillä kertaa saatiin molemmat.
Sitaatit ovat Hyvä Joulumieli -keräyksen avunsaajien kiitosviestejä.
”Kun avasin kirjeen ja näin, mitä se sisälsi, koin niin suurta onnen tunnetta ja huojennusta sydämessä, että itkin onnesta. Tulen muistamaan teidän apunne elämäni loppuun asti.”
”Sain perhetyöntekijältä Hyvä Joulumieli -lahjakortin. Olen todella onnellinen ja liikuttunut lahjasta, koska kahden pienen lapsen yksinhuoltajaäidillä on välillä todella tiukkaa rahojen kanssa. Nyt on jääkaappi täynnä jouluruokaa.”
”Iso kiitos ruokalahjakortista! Yksinhuoltajana tämä on iso raha. Nyt voin ostaa muutaman ylimääräisen lahjanlapsille. Kiitos!”
”Sain Hyvä Joulumieli -kirjeen. Se oli todellinen yllätys! Perheellämme on ollut valtavasti surua ja murhetta. Näiden lisäksi talous on äärimmäisen tiukalla. Lahjakortti tuli siis todelliseen tarpeeseen!”
”Minulla kesti aika pitkään ennen kuin osasin koota ajatukseni, että meitä haluttiin auttaa. Nyt meillä on varaa auttaa myös äitiäni jouluruokien ostamisessa. Lupasin heti pojille, että he saavat ostaa isot karkkilaatikot jouluksi. Olisittepa nähneet heidän ilonsa!”
”Kiitos lahjakortista. Tuli lämmin kiitollisuuden huokaus ja ehkäpä myös kyynel silmäkulmaan.”