Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parempi tulevaisuus tehdään yhdessä joka päivä

Teksti:
Sanna Suokko
Kuvat:
Outi Törmälä
Julkaistu: 13.11.2023
|
Muokattu: 13.11.2023
Kokemus elämän merkityksellisyydestä ei yleensä synny omaa napaa tuijottamalla, muistuttaa Yhteishyvän päätoimittaja Sanna Suokko.

Kukoista siellä, minne Jumala on sinut istuttanut. Tätä kaunista ja alun perin arabiankielistä ajatusta siteeraa yksi lehteen haastatelluista nuorista. Hän on vantaalainen Joudi Chikho, jolle SOK:n pääjohtaja Hannu Krook luovutti lokakuussa päiväksi paikkansa osana lastenoikeusjärjestö Planin #GirlsTakeover-tempausta.

Chikhon matka sodan jaloista Syyriasta Suomeen on vaatinut paljon. Perhe joutui asumaan eri maissa, kunnes onnistui lopulta yhdistymään Suomessa kolme vuotta sitten.

Chikhon sanoma on tärkeä: on jokaisen velvollisuus edistää tasa-arvoista, monimuotoista yhteiskuntaa. Suomea pidetään tasa-arvon mallimaana, mitä se monilta osin onkin. Tehtävää riittää silti. Esimerkiksi S-ryhmän 40 000 työntekijästä valtaosa on naisia, ja meitä on myös esihenkilöinä ja johtoasemissa, mutta ylin johto koostuu pääosin valkoihoisista pukumiehistä.

Positiivista roolimallia näyttää myös kansijuttumme nuori pohjalainen isäntä Antti Kartano, neljännen polven maanviljelijä. Hän oli mukana talon töissä jo pikkupoikana. Nyt Kartano viljelee sukunsa maita kasvattaen puhdaskauraa eli gluteenitonta viljaa, tuota trendikästä raaka-ainetta ja keliaakikoiden pelastajaa.

Kuluneet vuodet ovat olleet maanviljelijöille vaikeita, mutta Kartano katsoo tulevaisuuteen luottavaisesti ja ratkaisuja hakien. Hän käärii hihansa joka päivä, jotta suomalaiset saisivat puhdasta kotimaista ruokaa jatkossakin.

Kartano on hakenut oppia Tulevaisuusvalmennuksista, joiden ideoinnissa ja rahoittamisessa S-ryhmä on alusta alkaen ollut mukana.

Nämä tarinat ovat loistavia esimerkkejä myös siitä, miten osuuskaupparyhmä vaikuttaa suomalaisessa yhteiskunnassa. On kuunneltava herkällä korvalla sitä, miten meillä maana menee. Pidämme osaltamme huolta Suomesta ja suomalaisista, täällä syntyneistä ja tänne matkojen takaa tulleista.

Tulevaisuus ei voi levätä vain nuorten ihmisten harteilla. Se tehdään yhdessä joka päivä. Kokemus elämän merkityksellisyydestä ei yleensä synny omaan napaan tuijottamalla. Merkitys syntyy, kun kykenee näkemään itsensä osana jotain suurempaa.

Sanna Suokko on Yhteishyvän päätoimittaja, jonka mielestä rohkeus on sitä, että toimii pelosta huolimatta.

Lue myös

Lisää aiheesta