Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sanna Suokko on Yhteishyvän päätoimittaja, jonka mielestä kaikki kaunis kypsyy yleensä hitaasti.

"Kriisit ovat lisänneet huolta, mutta avun pyytämistä ei enää hävetä"

Teksti:
Sanna Suokko
Kuvat:
Outi Törmälä
Julkaistu: 24.11.2022
|
Muokattu: 15.5.2023
Vuosikymmeniin suomalaisia ei ole huolettanut sodan uhka tai arjessa selviäminen siinä laajuudessa kuin nyt. Kun maailma on myllerryksessä ja uhkakuvat varjostavat mieltä, voi olla viisasta katsoa sisään päin ja keskittyä siihen, mikä on hyvin, kirjoittaa päätoimittaja Sanna Suokko Yhteishyvän pääkirjoituksessa.

Vuosi on kääntymässä lopuilleen ja elämme suurten kriisien keskellä. Vuosikymmeniin suomalaisia ei ole huolettanut sodan uhka tai arjessa selviäminen siinä laajuudessa kuin nyt. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan osui myös omaan perusturvallisuudentunteeseemme, inflaation aiheuttama hintojen nousu näkyy ja tuntuu arjessa.

Hintojen nousu on syventänyt erityisesti vähävaraisten lapsiperheiden ahdinkoa. Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön Itlan arvion mukaan vähävaraisissa perheissä elää Suomessa noin 130 000 lasta. Määrä on tämän vuoden aikana lisääntynyt 30 000:lla.

Köyhyys tuo tullessaan lapsille yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia, kun harrastuksiin ei ole mahdollisuutta ja vapaa-aikaa ei voi viettää muiden ikäisten tavoin. Lähestyvään jouluun latautuu paljon odotuksia. Vähävaraisille yhdessä syöminen, herkuttelu ja lahjojen jakaminen ovat kaikkea muuta kuin itsestäänselvyyksiä.

Avun pyytämistä ja vastaanottamista ei pidetä onneksi enää samalla tavalla häpeänä kuin menneinä vuosikymmeninä. Siitä kertoo myös tänä vuonna 26. kertaa kotimaan lapsiperheiden hyväksi järjestettävä Hyvä Joulumieli -keräys, jonka tavoitteena on kerätä 1,5 miljoonaa euroa. Keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhteistyössä Ylen kanssa.

Kumppaneina ovat mukana myös suuret ruokakaupat kuten S-ryhmä. Yhteinen hyvä onnistuu parhaiten, kun kaikki ovat mukana talkoissa.

Kun maailma on myllerryksessä ja uhkakuvat varjostavat mieltä, voi olla viisasta katsoa sisään päin ja keskittyä siihen, mikä on hyvin. Muutokset voivat edesauttaa pohtimaan myös sitä, mikä omassa elämässä on todella merkityksellistä – ehkä eteen avautuu kokonaan uusi polku kuljettavaksi.

Tapasimme suomalaisia, jotka ovat viimeisen vuoden aikana pistäneet arkensa kokonaan uusiksi. Heidän tarinansa voit lukea sivulta 10 alkaen.

Haastattelimme tähän joulunumeroon myös Helsingin piispa Teemu Laajasaloa. Hänen lempijoululaulunsa on Arkihuolesi kaikki heitä. Laajasalon mielestä laulussa huoli on ymmärretty oikein: on olemassa joku, jonka varaan huolet voi hetkeksi heittää.

Levollista joulunaikaa koko toimituksen puolesta ja kiitos kuluneesta vuodesta!

Lue lisää