Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hyvä Joulumieli -keräys sai alkunsa Arto Nybergin hyväntekeväisyyspuuskasta.

Arto Nyberg on Hyvä Joulumieli -keräyksen isä: ”Ennen en tiennyt, kuinka huono lapsiperheiden tilanne Suomessa on”

Teksti:
Iina Kansonen
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 14.11.2022
|
Muokattu: 14.11.2022
Hyvä Joulumieli -keräys sai alkunsa toimittaja Arto Nybergin olohuoneesta vuonna 1997. Lahjakortti jaetaan tänä vuonna 21 000 vähävaraiselle lapsiperheelle.

Elettiin vuotta 1997, kun toimittaja Arto Nyberg vietti iltaa yksin kotonaan selaillen uutissyötteitä.

”Olin kuukausipalkkainen toimittaja, jolla oli katto pään päällä. Uutisia lukiessani tajusin, kuinka hyvin minulla on asiat”, Nyberg muistelee. Tämä yksinäisen syysillan ajatuskulku sai lopulta aikaan Hyvä Joulumieli -keräyksen.

”Sain hyväntekeväisyyspuuskan. Olin töissä tiedotusvälineessä, ja mietin, että voisimme laittaa pystyyn tempauksen, jolla voisimme auttaa vähävaraisia lapsiperheitä joulun aikaan.”

Nyberg kertoi ideastaan saman tien Aamu-tv:n silloiselle päällikölle Kari Karjalaiselle, joka innostui ajatuksesta.

”Kari rupesi heti sauhuamaan, että tämä toteutetaan. Hän otti yhteyttä Mannerheimin Lastensuojeluliittoon, Suomen Punaiseen Ristiin ja pariin kauppaketjuun. Joka paikassa ajatusta pidettiin hyvänä ja siihen haluttiin lähteä mukaan.”

Apua kotimaan lapsiperheille

Hyvä Joulumieli -keräyksellä hankitaan vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja, joilla he voivat ostaa jouluruokaa ja -herkkuja. Keräys järjestetään tänä vuonna 26. kertaa. 70 euron arvoisia lahjakortteja jaetaan kaikkiaan 21 000 kappaletta.

Nyberg halusi kohdistaa avun nimenomaan suomalaisille lapsiperheille, sillä hänen mukaansa 90-luvun lopulla oli jo paljon keräyksiä, joilla kerättiin avustuksia ulkomaille.

”Kun ideoimme keräystä ja SPR:ltä kerrottiin, kuinka paljon Suomessa on köyhiä lapsiperheitä, olin hämmentynyt. En ollut osannut kuvitella, että tilanne on Suomessa niin huono.”

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla arvioi Suomessa olevan 129 000 vähävaraisessa perheessä elävää lasta vuonna 2022. Heidän määränsä on Itlan mukaan lisääntynyt tämän vuoden aikana 30 000:lla.

”Lapsissa on tulevaisuus. Mitä parempi ja turvallisempi kasvuympäristö lapsella on, sitä tasapainoisempi aikuinen hänestä tulee”, Nyberg sanoo.

Nykyään hän osallistuu Hyvä Joulumieli -keräykseen enää lahjoittajana, mutta keräyksen ensimmäisinä vuosina hän oli mukana muun muassa juontamassa tanssiaisia, joiden tuotto lahjoitettiin keräykseen.

Lapsissa on tulevaisuus

Nyberg sanoo, ettei olisi koskaan arvannut, kuinka suureksi Hyvä Joulumieli -keräys vuosien varrella kasvaa.

”Olen toki iloinen, että keräys voi hyvin, mutta eihän meillä pitäisi olla tarvetta tällaiselle keräykselle. Suomessa on koko ajan enemmän ja enemmän apua tarvitsevia, vaikka maamme on rikkaampi kuin koskaan”, Nyberg toteaa.

Samaan hengenvetoon hän lisää, että on tavattoman hienoa, että ihmiset haluavat auttaa toisiaan.

”Tunnen siitä suurta lämpöä ja kiitollisuutta. On ihan käsittämätöntä, millaisia summia keräyksessä saadaan nykyään kasaan ja kuinka monia perheitä voidaan auttaa.”

Kriisit herättävät auttamishalun

Arto Nyberg toivoo tänä jouluksi rauhaa maailmaan. Monenlaiset kriisit ovat keikuttaneet maailmaa viime vuosina. Nyberg on huomannut, että vaikeina aikoina ihmiset haluavat usein puhaltaa yhteen hiileen. Siitä kertonee sekin, että koronakriisin aikana Hyvä Joulumieli -keräyksellä saatiin kokoon ennätyssuuri lahjoitus.

”Kun ollaan samassa veneessä, se soittaa jotakin sieluissamme. Silloin haluamme auttaa toinen toistamme. Ihminen on lopulta aina ihmiselle ihminen.”

 • Hyvä joulumieli -keräys järjestetään tänä vuonna 26. kertaa
 • Keräyksen järjestävät Suomen Punainen Risti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Yleisradio. Yhteistyökumppaneina toimivat esimerkiksi sosiaalitoimistot, neuvolat ja koulut.
 • Keräykseen voivat osallistua sekä yksityiset ihmiset että yritykset.
 • Avunsaajiksi valitut perheet saavat 70 euron lahjakortin, jolla voi ostaa elintarvikkeita.
 • Tänä vuonna keräykseen voi osallistua 17.11.–24.12.
 • S-ryhmä lahjoittaa keräykseen tänä vuonna 40 000 euroa.

Näin lahjoitat Hyvä Joulumieli 2022 -keräykseen:

 • Verkkosivuilla osoitteessa hyvajoulumieli.fi
 • MobilePaylla numeroon 66020
 • Hyvä Joulumieli -keräyksen tilille: IBAN FI33 5780 4120 0801 60. Viite: 5429
 • Soittamalla keräyspuhelimeen 0600 16555 (10,01 e + pvm/mpm)
 • Lähettämällä tekstiviestin: viesti HJM20 numeroon 16499
 • Lue lisää keräyksestä täällä.

Lue lisää

Lisää aiheesta