Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Teinipojan yksinhuoltajaäiti: "Tuntemattoman apu lämmittää"

Teksti:
Pauli Jokinen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 25.11.2016
|
Muokattu: 14.11.2022
Joulu on kuluttamisen juhlaa, mutta ei kaikille. Teinipojan yksinhuoltajaäiti tietää, kuinka tiukkaa elämä voi olla. Onneksi Hyvä Joulumieli -keräys auttaa vähän.

Kahdestaan pojan kanssa. Pöytään hankitaan perinteisiä jouluruokia, kuusi koristellaan ja samalla kuunnellaan joululauluja.

Valkeakoskella asuvan Heidi Väkeväisen jouluvalmistelut ovat kesken. Hän on taas nukkunut yön huonosti, sillä krooniset univaikeudet vaivaavat ja unilääkkeiden takia olo on aamulla tokkurainen.

"Yleensä aamut käynnistyvät hitaasti, eikä minulla ole mihinkään kiire."

Hoitoalalla työskennellyt Väkeväinen sairastui vakavasti kymmenen vuotta sitten. Hänellä on reumaperäinen oireyhtymä, joka rappeuttaa niveliä. Liikkuminen on hankalaa ja rajoittunutta. Nyt Väkeväinen on työkyvyttömyyseläkkeellä.

"Kyky selvitä arjesta on aika heikkoa. Raskaita kauppaostoksia on vaikea kantaa ja isot siivoukset ovat mahdottomia tehdä. Pojalla on jo sen verran habaa, että hän auttaa paljon arjen askareissa."

Samalle viivalle ei pääse

Teinipojan yksinhuoltajan arki on ollut taloudellisesti vaikeaa. Työkyvyttömyyseläke on hieman suurempi kuin työmarkkinatuki. Rahaa ei jää säästöön eikä ulkomaanmatkoja tehdä. Pojalla ei ole kalliita harrastuksia.

"Minulla on diagnosoitu varmaan kymmenen sairautta. Erikoislääkäri sanoi, ettei minusta enää työkykyistä tule", kertoo 37-vuotias Väkeväinen.

Kahden hengen perhe on saanut Hyvä Joulumieli -kampanjan lahjakortin useampana vuonna. Tänä vuonna kampanjan tavoitteena on kerätä vähävaraisille perheille 2,1 miljoonaa euroa.

"Keräyksellä pyritään liennyttämään lasten tuntemaa köyhyyden kokemusta edes yhtenä päivänä vuodessa. Kampanjan perimmäinen tarkoitus on, että keräys tulisi jonain päivänä tarpeettomaksi", luonnehtii järjestöpäällikkö Arja-Liisa Mauno Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Mauno korostaa, että köyhyys on usein ihmisestä itsestään riippumatonta. Pienituloisuus voi johtua työttömyydestä tai yksinhuoltajuudesta.

"Köyhien perheiden lapset eivät ole samalla viivalla muiden kanssa. Heillä ei ole varaa samanlaisiin leluihin, kännyköihin tai luokkaretkiin. Kaverisynttärit pitää jättää väliin, koska ei ole varaa lahjaan. Myöhemmin mukaan saattaa tulla päihteidenkäyttöä ja näpistelyä", Mauno tiivistää.

Apu otetaan riemumielin vastaan

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa 108 000 lasta elää köyhässä perheessä. Se on noin 10 prosenttia lapsistamme.

"Köyhien lasten määrä ei näytä kääntyvän laskuun. Se on surullista, sillä köyhyyden on todettu myös periytyvän", toteaa Mauno.

Heidi Väkeväinen on ottanut jouluisen lahjakortin riemumielin vastaan. Sillä hän on ostanut kahdelle hengelle laatikoita ja kinkkua joulupöytään.

"Tuntuu hyvältä, kun saa jostain apua. Pelkkä ajatuskin siitä, että on ihmisiä, jotka haluavat auttaa tuntemattomia, saa iloiseksi ja kiitolliseksi. Näillä lahjakorteilla on suurempi merkitys kuin lahjoittajat voivat tietääkään."

Köyhän on vaikea vaikuttaa itse tilanteeseensa.

"Fyysisiä sairauksia voi pikkuisen helpottaa elämäntavoilla, mutta sairaudet eivät katoa mihinkään. Se ahdistaa ja masentaa. Noidankehä vaikuttaa loputtomalta", Heidi Väkeväinen sanoo.

Osallistu Hyvä Joulumieli -keräykseen

  • Hyvä Joulumieli -keräyksellä hankitaan 30 000 vähävaraiselle lapsiperheelle 70 euron lahjakortteja ruokaostoksiin.
  • 2016 on keräyksen 20. juhlavuosi. Keräystavoite on 2,1 miljoonaa euroa.
  • Keräyksen järjestävät MLL ja SPR kumppaneineen. S-ryhmän ruokakaupat osallistuvat keräykseen lahjoittamalla rahaa ja toimivat keräyksen kumppaneina.
  • Lahjoituksen voi tehdä Hyvä Joulumieli -tilille FI17 1596 3000 2020 20 (viesti HJM), soittamalla lahjoitusnumeroon 0600 16 555 tai lähettämällä tekstiviestin HJM numeroon 16499. Puhelun ja tekstiviestin hinta on 10 euroa.
  • Lisää keräyksestä: hyvajoulumieli.fi

Lisää aiheesta

Uusimmat