Jos ennusteisiin on uskominen, väestö kasvaa tulevaisuudessa erityisesti muutamissa isoissa kasvukeskuksissa, kuten pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Yli puolet suomalaisista asuu kuitenkin alueilla, joilta väki uhkaa vähetä.
Maakuntien elinvoimaisuustaistossa puhutaan usein siitä, kuka sammuttaa viimeiseksi valot. Satavuotias Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on ottanut tavoitteekseen, että valot eivät sammuisi. Päinvastoin: mitä kirkkaampia valoja sytytetään uusiinkin paikkoihin, sitä paremmin maakunnassa voidaan.
Tehtävä ei ole helppo, kuten Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo: ”Jo pelkkä paikallaan pysyminen vaatii paljon.” Tätä Yhteishyvän numeroa varten lähdimme katsomaan, miten Pohjois-Karjalassa menee. Uskomme, että raikkaan kaupallisella osuuskauppaveturilla on merkitystä maakuntien elinvoimaisuuden säilymisessä.
Osuuskauppa tukee liiketoimintaa ja sosiaalista elämää
Osuustoiminta on aatteena monelle hieman tuntematon, vaikka sillä on Suomessa yli satavuotinen historia. Viime vuosien aikana toiminta-ajatuksemme on korostunut uudella tavalla. Osuustoiminnalla on perusinhimillinen arvopohja, jossa arvostetaan yhdessä tekemistä.
Osuuskaupat ovat asiakkaidensa sataprosenttisesti omistamia. Jos sinulla on lompakossasi vihreä S-Etukortti, olet osuuskaupan omistaja ja tärkeä osa kaupparyhmäämme ja arjen yhteisöllisyyttä.
Osuuskaupan täytyy olla kannattava toimiakseen, mutta tavoitteena ei ole tuloksen maksimointi vaan arvon tuottaminen asiakasomistajalle. Tämä mahdollistaa myös hyödyn tuottamisen kylissä ja kortteleissa, joissa ihmiset elävät arkeaan.
Osuuskaupat ovat usein alueensa merkittäviä työllistäjiä ja yhteiskuntavastuun kantajia. Niin Pohjois-Karjalassa kuin monella muullakin alueella osuuskauppa tukee paikallista liiketoimintaa omalla toiminnallaan. Sen turvin tuetaan myös sosiaalista elämää, kuten kulttuuria ja urheilua.
Kaikki lähtee paikallisuudesta
Vaikka kansainvälisyys on päivän sana, kaikki lähtee paikallisuudesta. Tämän osoittaa todeksi nuori keksijä, säveltäjä ja tuore kirjailija Perttu Pölönen, jonka sukujuuret ovat niin ikään Pohjois-Karjalassa. 24-vuotias tulevaisuuden moniottelija pitää osuustoiminnan tarinaa hienona, mutta ei läheskään tarpeeksi tunnettuna.
Olen samaa mieltä, ja siksi haluamme tuoda entistä ponnekkaammin myös tätä tarinaa näkyväksi. Tehdään yhdessä Suomesta vieläkin parempi paikka elää – huolimatta siitä, ollaanko Nurmeksessa, Kolilla tai Helsingin Kalliossa.