Tammikuisena perjantai-iltana odotan Karibian auringon alla lomailevaa ystävääni kylään. Istun sohvalla hörppimässä iltateetä, kun välillämme olevat tuhannet kilometrit kutistuvat äkisti muutamaan kymmeneen senttimetriin. Ystäväni ilmestyy viereeni hologrammina, lasertekniikalla luotuna 3D-kuvana.
Vaikka tapahtuma saattaa kuulostaa utopistiselta, voi se pian olla totta. Digitaalisesti tapahtuva kommunikaatio tulee saamaan aivan uudenlaisia ulottuvuuksia.
Tulevaisuudessa voin luultavimmin myös halata toisella puolella maailmaa lomailevaa ystävääni. Tietokoneiden haptiset eli moniaistiset käyttöliittymät tulevat todennäköisesti mahdollistamaan sen, että kaukana olevan ihmisen voi tuntea fyysisesti. Suomalainen yritys kehittää parhaillaan älynallea, joka välittää kosketuksen tuhansien kilometrien päästä.
Perheellämme on digitaalinen turvapesä
Jo nyt digitalisaatio yhdistää ihmisiä. Pidämme perheeni kanssa tiiviisti yhteyttä WhatsApp-ryhmässä. Se on digitaalinen turvapesämme, jossa kaikki ovat koolla, vaikka yksi meistä olisikin fyysisesti Kiinassa, toinen Sveitsissä ja loput koto-Suomessa.
Facebookissa olen saanut uuden yhteyden vanhoihin koulukavereihini, jotka olisivat muuten hävinneet maailman tuuliin. Twitteristä olen löytänyt kokonaan uusia tuttavia, joiden kanssa vaihdan mietteitä päivänpolitiikasta ja työelämästä.
Kun taannoin teetin geenitestin amerikkalaisessa verkkopalvelussa, aloin saada yhteydenottoja kaukaisilta sukulaisiltani, joiden olemassaolosta en aikaisemmin tiennyt mitään.
Onko digitaalisuus ase yksinäisyyttä vastaan?
Digitalisaation syytetään usein tekevän ihmisistä yksinäisiä. Sanotaan, että kun antaudumme älylaitteiden imuun, jäävät kontaktit muihin ihmisiin olemattomiksi.
Digitaalinen maailma ei kuitenkaan lähtökohtaisesti ole antisosiaalinen eivätkä älylaitteet automaattisesti eristä meitä muista ihmisistä. Älypuhelinhan on ennen kaikkea kommunikointiväline eli väline yhteydenpitoon ja yhteisöllisyyden luomiseen.
Tulevaisuudessa digitaalisuus ja tekoäly mahdollistavat meille myös aivan uudenlaisia ystäviä. Tekoälypohjaisesta virtuaalirobotista voi mahdollisesti pian muokata omien toiveiden mukaisen keskustelukumppanin.
Ehkä digitaalisuus onkin tulevaisuudessa merkittävä ase yksinäisyyttä vastaan. Kun kehittyvä teknologia tarjoaa jokaiselle vähintäänkin oman digitaalisen ystävän, voi yksinäisyydestä tulla vieras käsite.