Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elina Hiltunen: ”Olen lentänyt New Yorkin yläpuolella ja jäävuorilla Etelämantereella”

Teksti:
Elina Hiltunen
Kuvat:
iStock
Julkaistu: 31.5.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Matkailu on suuri kasvihuonepäästöjen aiheuttaja. Tulevaisuudentutkija ja tietokirjailija Elina Hiltunen kirjoittaa kolumnissaan, että virtuaalimatkailu mahdollistaa matkustamisen vaikka kotisohvalta.

”Matkailu on syypää noin kahdeksaan prosenttiin ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä, raportoitiin australialaisen ja taiwanilaisen yliopiston tutkimuksessa viime vuonna. Luku yllätti, sillä se on neljä kertaa suurempi kuin aikaisemmin oli luultu. Erityisesti lentäminen on ilmaston kannalta kuluttavaa. Nelihenkisen perheen edestakaisista Thaimaan-lennoista aiheutuu saman verran kasvihuonekaasupäästöjä kuin mitä perheen hybridiauto tupruttaa ilmoille parinsadantuhannen kilometrin ajossa.

Toisaalta: onhan matkustaminen mukavaa. On kiinnostavaa tutustua eri kulttuureihin ja nähdä uusia paikkoja. Onneksi paikasta toiseen siirtymiseen ei enää tarvita lentämistä. Uusi teknologia mahdollistaa matkustamisen vaikka kotisohvalta.

Itse olen matkustanut virtuaalimaailmassa mielenkiintoisissa paikoissa. Olen esimerkiksi lentänyt New Yorkin yläpuolella ja ihmetellyt kaukana alapuolellani näkyviä pilvenpiirtäjien kattoja sekä kaduilla käveleviä muurahaisen kokoisia ihmisiä. Olen käynyt ihailemassa kirsikankukkien puhkeamista Tokiossa ja huimia jäävuoria Etelämantereella. Olen jopa tutustunut dinosauruksiin Jurassic Park -elokuvan trailerissa sademetsässä. Kaiken tämän olen tehnyt omassa olohuoneessani virtuaalilasit silmilläni.

Kaiken tämän olen tehnyt omassa olohuoneessani virtuaalilasit silmilläni.

Virtuaalimatkailu laajentaa matkustamisen ulottuvuuksia. Tutun maapallon lisäksi voimme matkustaa toisille planeetoille. New Yorkissa koulubussi muutettiin virtuaalimatkustusbussiksi, jonka ikkunoista sai ihmetellä Mars-planeetan maisemia, kun bussi ajeli pitkin Manhattania. Virtuaaliteknologian avulla voimme matkustaa jopa uudessa ulottuvuudessa, ajassa. Voimme käydä ihailemassa historiallisia tapahtumia tai matkustaa pitkälle tulevaisuuteen, jonka matkanjärjestäjät ovat meille luoneet.

Myös robotit voivat auttaa etämatkustajaa. Japanilainen Telexistence-yritys kehittää kauko-ohjattavaa robottia, jonka avulla voisi tehdä matkoja etänä. Robotti kulkee esimerkiksi Rivieralla, ja ohjaaja loikoilee kotonaan nojatuolissa. Robotin silminä ovat kamerat, joista kuva välittyy ihmisen virtuaalilaseihin. Ohjaaja pystyy liikuttamaan robottia ohjaushanskoihin verhotuilla käsillään. Robotin voi esimerkiksi ohjata koskettamaan rantahiekkaa – ja robottia liikuttava ihminen tuntee hiekan hanskoissaan.

Jääkö joku kaipaamaan lentämistä? Ei hätää, lentokokemuksenkin voi järjestää virtuaalisesti. Japanissa järjestetään kuvitteellisella First Airlinesilla virtuaalimatkoja Pariisiin ja New Yorkiin. Matkustajat istuutuvat mukavasti business-luokan penkeille lentokoneen matkustamoa matkivassa tilassa. He katsovat kiltisti ”lentoemäntien” turvanäytökset ja nauttivat sitten posliinilautasilta neljän ruokalajin päivällisen viineineen. Kun matkakohteeseen on vihdoin laskeuduttu, matkustajat vetävät päähänsä virtuaalilasit, ja lentokoneesta onkin hetkessä siirrytty New Yorkin Times Squareille tai Pariisiin Eiffel-tornia ihailemaan.

Jos virtuaalimatkamahdollisuuksista huolimatta kaipaa aitoa matkakokemusta, suosittelen lämpimästi lähimatkailua kotimaassa. Se on ekologisempaa ja samalla tarjoaa sitä, mitä ihmiset usein matkaltaan hakevat – mielenkiintoisia ihmiskontakteja.”

Jos virtuaalimatkamahdollisuuksista huolimatta kaipaa aitoa matkakokemusta, suosittelen lämpimästi lähimatkailua kotimaassa.

Elina Hiltunen on tulevaisuudentutkija ja tietokirjailija. Hän on erikoistunut tulevaisuuden ennakointiin, trendeihin ja heikkoihin signaaleihin. Koulutukseltaan Hiltunen on kemian diplomi-insinööri ja kauppatieteiden tohtori.

Lue Elina Hiltusen aiemmat kolumnit

Lisää aiheesta