Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Herkullinen blinipaletti on Kappelin suosituin bliniannos.

Blinikausi alkoi! Täällä nautit parhaat blinit

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
Aki Rask, Pia Inberg
Julkaistu: 28.1.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Kun aurinko pilkahtaa pakkasen kirkastamalla taivaalla, on tullut blinien aika. Ihanat kakkuset pitävät nälän loitolla.

Blinisesongista kannattaa ottaa kaikki irti, sillä blini sopii melkeinpä mille aterialle tahansa: lounaalle työkavereiden kanssa, romanttiselle illalliselle tai koko perheen brunssille.

Runsaassa, kirkastetussa voissa paistetut tattarijauhoon leivotut muhkeat kakkuset pitävät nälän tehokkaasti loitolla. Helsingissä blineistä tuli 1990-luvulla trendiherkku, jonka muutkin kuin kulinaristit ottivat nopeasti omakseen.

Täyteläisen suolaiset ja pikantisti happamat blinit maistuvat pirteän sipulin, raikkaan mädin ja vaahdotetun smetanan kanssa, mutta täytteiden valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana.

Blinitaikinan valmistus kestää vuorokauden, ja siihen kuuluu useita eri vaiheita. Moni nauttiikin blinit mieluiten ravintolassa tai ostaa kakkuset valmiiksi paistettuina palvelutiskiltä tai pakastealtaasta.

Mitkä ovat blinivinkkisi, Food Market Herkun kalamestari Topi Vaissi?

”Oikeaoppisesti valmistetut blinit voi ostaa suoraan valmiina palvelutiskiltä. Tarjoa blinien kanssa siian, kirjolohen tai muikun mätiä.

Varaa mätiä ruokalusikallinen eli noin 20–30 grammaa kutakin bliniä kohden.

Kokeile lisukkeena merilevästä valmistettua mätijäljitelmää Cavi-artia tai meidän omaa supersuosittua skagenia tai rapukastiketta.”

Mikä on blinienne salaisuus, Salven keittiömestari Pekka Havia?

”Meillä blinit tehdään aina vasta tilauksesta, jolloin blini on kuuma ja rapea, kun se tarjoillaan. Oman täytesuosikin voi valita laajasta valikoimastamme. Listalta löytyvät muun muassa porotäyte, skagen, siian mäti, sienisalaatti ja kylmäsavulohitäyte. Suosituin täyte on mäti perinteiseen tapaan sipulin ja smetanan kera.”

Mitä erityistä blineissänne on, Kappelin keittiömestari Jussi Kuuluvainen?

”Suosituin bliniannoksemme on blinipaletti, johon kuuluu laaja valikoima täytteitä. Luksusvaihtoehtona meiltä löytyy Suomessa kasvatetun sammen kaviaaria. Blinisesonkina keittiössämme häärii nimetty blinikokki, joka huolehtii siitä, että blinit ovat asiakkaalla á la minute eli tilauksesta valmistettuna.”

Kokeile myös valmistaa blinejä itse!

Lue lisää