Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rahkaleipä

timer-iconNoin 2 tuntia  (josta 30 min aktiivista)
Fork and knife
14 Palaa
Rahka antaa pehmeälle reikäleivälle herkullista mehevyyttä ja makua. Rouheisista sämpyläjauhoista ja siemenistä leivotussa leivässä on juureva maku.

Ainekset

JUURI

2 dl
vettä
11 g
(1 ps) kuivahiivaa
2 dl
sämpyläjauhoseosta

TAIKINAN LOPUT AINEKSET

1 rkl
hunajaa
1 tl
suolaa
3 - 4 dl
sämpyläjauhoseosta
125 g
(1/2 prk) maitorahkaa
2 rkl
rypsiöljyä
1/2 dl
kurpitsansiemeniä

PINNALLE

vettä
2 rkl
kurpitsansiemeniä

Reseptin ainekset S-kaupat-verkkokaupasta

Valmistus

1

Liuota hiiva hieman kädenlämpöä lämpimämpään veteen. Sekoita 2 dl jauhoja joukkoon. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään paikkaan (esim. kuumaan veteen altaaseen) 20 minuutiksi.

11 g
(1 ps) kuivahiivaa
2 dl
vettä
2 dl
sämpyläjauhoseosta
2

Kun juuri kuplii, lisää hunaja ja suola. Sekoita joukkoon osa jauhoista ja rahka. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy ja siemenet. Taikina on valmista, kun se alkaa irrota kulhosta ja käsistä.

1 rkl
hunajaa
1 tl
suolaa
3 - 4 dl
sämpyläjauhoseosta
125 g
(1/2 prk) maitorahkaa
2 rkl
rypsiöljyä
1/2 dl
kurpitsansiemeniä
3

Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile jauhojen avulla palloiksi leivinpaperille pellille. Paina pallot noin 2 cm:n paksuisiksi ja tee keskelle reiät jauhotetulla juomalasilla. Nosta ”reiät” pellille leipien viereen. Kohota liinan alla lämpimässä 30−40 minuuttia.

4

Voitele leivät vedellä ja koristele siemenillä. Paista 225 asteessa melko tummaksi, noin 20 minuuttia. Ota ”reiät” tarvittaessa aiemmin uunista.

2 rkl
kurpitsansiemeniä
vettä

Vinkki: Voit leipoa taikinasta myös pelkkiä sämpylöitä. Paista sämpylät 225-asteessa noin 15 minuuttia.

Hyvästi hävikki: Käytä sämpylöihin vehnäjauhojen ja kaapista löytyvien muiden jauhojen ja hiutaleiden seosta.

Miltä maistui?(2 arviota)
Resepti:
Henriikka, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 21.1.2021
|
Muokattu: 18.11.2024

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Annos

100g

115

482

3,6 g

0,4 g

15,6 g

1,6 g

1,5 g

4,2 g

0,5 g

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

vettä,

2 rkl kurpitsansiemeniä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli