Miten tehdään täytekakun tai pastakastikkeen resepti, jossa jääkaappiin ei jää ruoanlaiton jälkeen puolikasta kermapurkkia tai tuorejuustopakettia? Entä mitä uusia reseptejä voisi keksiä kotitalouksien yleisimmistä ruokahävikin aiheuttajista: nuupahtaneista kasviksista, kuivasta leivästä ja eilisen tähteistä? Näitä kysymyksiä mietitään S-kokeilukeittiössä viikoittain.
"Kun ruokahävikin hillitseminen on osa työtä, siihen kiinnittää enemmän huomiota myös kotona. Suunnittelen viikon ruoat etukäteen, käytän raaka-aineet päiväyksen mukaan ja pidän jääkaapin järjestyksessä", Anni Kulju kertoo.
Kokeilukeittiöläiset ovat huomanneet, että myös kynä ja paperi voivat auttaa hävikin hallinnassa.
"Pidä viikko hävikkipäiväkirjaa niin huomaat, mistä ja miten paljon hävikkiä syntyy. Kun hävikin lähde ja määrä tulevat näkyviksi, on sen vähentämiseen helpompi tarttua", Oona Heikkinen ja Hanne Penttinen vinkkaavat.
"Pidän jääkaapin ovessa listaa tulevista, kokattavista ruoista. Kun lista on kerran mietitty, on ruoat helppo kokkailla päiväysten ja käytettävissä olevan ajan mukaan", Anne Ponkkonen kertoo.