S-kokeilukeittiön päällikkö ja kotitalousopettaja Anne Ponkkonen, itsekin kahden lapsen äiti, vannoo suunnitelmallisuuden nimiin.
”Tilaan kerran viikossa ison satsin ruokaa kotiin. Listalla on ainekset 3–4:ään ennalta mietittyyn arkiruokaan. Teen ruokaa kerralla reilusti niin, että syötävää riittää seuraavankin päivän lounaalle”, Ponkkonen selittää.
Suunnitelmallisuus ja ison ruokasatsin valmistaminen kerralla säästävät niin rahaa kuin aikaakin. Kun ostokset tekee ennalta mietityn listan mukaan, ei tule tehtyä turhia heräteostoja. Toisaalta hävikkiä syntyy vähemmän, kun kaikelle ostetulle ruoalle on ennalta pohdittu käyttöä.
”Itse tekemällä säästää. Valmisruoka nopeuttaa ruoanlaittoa, mutta verottaa enemmän kukkaroa."
"Hävikkiä syntyy vähemmän, kun kaikelle ostetulle ruoalle on ennalta pohdittu käyttöä."
Perheen ruokalistaa suunnitellessa voi hyödyntää Yhteishyvän verkkosivuilta löytyvää Ässäkokki-reseptisarjaa, jonne on kerätty helppoja, ilmastoystävällisiä lounas- ja välipalareseptejä.
Netistä ruokaostot tekevälle taas on tarjolla S-kauppojen sivuilla 25 erilaista arkireseptiä, joista voi klikata valitsemansa ohjeen kaikki tarvittavat ainesosat kerralla ostoskoriin.
Välipaloja miettiessä Ponkkonen kannustaa kurkkaamaan pakastimeen ja hyödyntämään jo tummuneet banaanit.
”Edellisvuoden pakastemarjoista syntyy käden käänteessä perinteinen kiisseli, jota voi halutessaan höystää vaikkapa myslillä. Tummuneista banaaneista taas syntyy maistuvia banaanilettuja. Taikinaan kaurahiutaleita lisäämällä ravintosisältö vain paranee.”