Aloita jälkimarinoiduista kasviksista. Huuhtele kasvikset ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi kulhoon. Lisää hieman öljyä ja pyöräytä niin, että kasvikset ovat kauttaaltaan öljyssä. Paahda kasviksia grillissä, kunnes ne ovat hyvän värisiä ja hieman pehmenneitä. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita se, öljy ja mausteet kulhossa. Lisää kuumat kasvikset ja anna niiden jälkimarinoitua huoneenlämmössä burgereiden valmistamisen ajan.
Tee hernepesto. Keitä herneitä suolalla maustetussa vedessä pienessä kattilassa noin minuutti. Siivilöi herneet ja laita ne kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Kuori valkosipuli ja irrota basilikanlehdet. Valuta jäähtyneet herneet siivilässä. Laita kaikki hernepeston ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi.
Paista pihvit. Muotoile jauhelihasta neljä isoa palloa. Kuumenna grilliparila tai valurautapannu. Lisää kuumalle parilalle tai pannulle öljyä. Laita jauhelihapallot öljytylle parilalle ja litistä pihveiksi esimerkiksi leveällä paistolastalla. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla ja paista niitä muutama minuutti. Käännä pihvit ja lisää hieman suolaa ja pippuria. Aseta juustoviipaleet pihvien päälle ja paista pihvit kypsiksi.
Paahda sämpylät. Grillaa hampurilaissämpylöiden leikkauspintaan kaunis väri tai paahda pinnat pannulla.
Kokoa hampurilaiset. Sipaise majoneesia sämpylän pohjalle. Nosta hampurilaispihvi sämpylälle. Lisää grillatut kasvikset ja lusikoi hernepestoa päälle. Laita sämpylän kansi paikoilleen ja tarjoa burgerit heti.
Vinkki! Kastikkeilla saat uutta makua hampurilaiseen. Mausta majoneesi chilitahnalla, sitruunalla tai valkosipulilla. Korvaa hernepesto romesco-kastikkeella, hummuksella tai tsatsikilla.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
652
2731
47,8 g
11,5 g
26,0 g
4,3 g
3,0 g
28,8 g
2,9 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
0,5 l vettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli