Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hätäkahveista apua lapsiperheille

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Hätäkahvit-Facebook-ryhmä auttaa, kun väsymys uhkaa lapsiperheen arkea. Järvenpääläinen Jade Winter tarjoaa vertaistukea Keski-Uudenmaan ryhmän ylläpitäjänä. Samalla hän on itsekin saanut apua omaan jaksamiseensa.

Järvenpääläisessä Winterin perheessä riittää arkisin säpinää. Siitä pitävät huolta perheen nuorimmat:  2-vuotias Silva ja 8,5-kuinen Elle. Tyttöjen äiti Jade Winter ylläpitää Facebookissa Keski-Uudenmaan äidit, isät ja hätäkahvit -ryhmää, jossa tarjotaan sekä vertaistukea että käytännön apua alueen lapsiperheille.

Hätäkahvitoiminta nousi julkisuuteen vajaa vuosi sitten syksyllä, kun kaksi äitiä surmasi lähes peräkkäin omat lapsensa. Tapaukset herättivät keskustelua pienten lasten äitien jaksamisesta ja saivat monet äidit perustamaan hätäkahvit-nimisiä tukiryhmiä Facebookiin. Ryhmien toiminta-ajatuksena on antaa lapsiperheen arjen kanssa painiskeleville sekä konkreettista apua että henkistä vertaistukea. Ensimmäinen ryhmä perustettiin Kokkolaan, ja sen jälkeen ryhmiä on syntynyt eri puolille Suomea.

Jade Winter liittyi itse ensin pääkaupunkiseudun hätäkahviryhmään. Kun toiminnalle näytti olevan tarvetta myös Järvenpään seudulla, Winter laittoi parin muun äidin kanssa pystyyn Keski-Uudenmaan oman ryhmän.

"Kysyntää on edelleen, ja melkein joka päivä saankin lisätä uuden jäsenen ryhmään", Winter kertoo.

Keski-Uudenmaan ryhmä toimii valtaosin jäsentensä keskustelupaikkana, jossa voi pyytää toisilta vanhemmilta sekä neuvoja että apua akuuttiin tilanteeseen. Winter kertoo itsekin saaneensa ryhmästä tukea vanhemman tyttären uniongelmissa.

"Oli tosi hyvä, että saimme konkreettista apua unikoulun alkuun, sillä itse aloin olla jo aika väsynyt. Toinen äiti kävi päivällä juttelemassa meidän kanssamme ja tuli vielä uudestaan illalla laittamaan Silvan nukkumaan. Oli kiva, kun rinnalla oli joku, joka tsemppasi koko ajan."

Tämän jälkeen tukihenkilö kyseli vielä säännöllisesti perheen kuulumisia.

"Tärkeää oli myös, että mieheni sai kuulla jonkun muunkin kertomana unikouluohjeita."

Winter itse toimii ryhmässä pääasiassa henkisenä vertaistukena sekä keskustelujen aloittajana, sillä kahden pienen lapsen kanssa on vielä hieman haastavaa lähteä liikkeelle.

"Nyt tilanne alkaa kuitenkin olla sellainen, että pystyn lähtemään, jos joku tarvitsee akuuttia hoitoapua vaikkapa hammaslääkärikäynnin ajaksi", hän kuitenkin toteaa.

Winterin mukaan Keski-Uudenmaan ryhmässä kysellään eniten apua akuuteissa tilanteissa, joissa esimerkiksi vanhemmat tai lapset ovat sairastuneet.

"Harvemmin ihmisillä on mitään ylipääsemättömän suuria tarpeita, mutta kuitenkin sellaisia tilanteita, joita ei itse pysty sillä hetkellä hoitamaan. Lisäksi toiset kaipaavat pelkästään seuraa varsinkin silloin, jos ei lasten kanssa pääse liikkumaan pidemmälle. Ryhmäläiset ovatkin sopineet tapaamisia esimerkiksi leikkipuistoihin."

Ryhmässä keskustellaan aika ajoin myös juuri äitien jaksamisesta.

"Osa on puhunut omista kokemuksistaan, mutta joillakin saattaa edelleen olla pieni kynnys kertoa näistä asioista omalla nimellään. Ryhmässä on käyty hyvää keskustelua muun muassa vanhempien väsymyksestä ja siitä, kuinka on ihan normaalia, ettei välillä jaksa ja tekisi mieli heittää huutava lapsi seinään."

Winter harmittelee, että turhan moni ryhmäläinen kokee neuvolan työntekijät liian etäisiksi, jotta näille voisi avautua omista ongelmistaan.

"Siksi on parempi, että näitä asioita pääsee purkamaan vaikkapa juuri ryhmässä."

Facebookissa on 101 hätäkahviryhmää.