Ylä-Porkkalan tilan tuotteista jouluruoat ja sima ovat puhtaasti sesonkituotteita, mutta mehuja tehdään ympäri vuoden. Sesongit työllistävät muutaman vakituisen apukäsiparin sekä isännän itsensä lähes ”24/7”.
”Joulu sitoo hyvin tiiviisti uuninvarteen lokakuulta jouluviikolle. Kaikki sima taas rutistetaan vähän yli kuukaudessa, kun kauppapäiviä on vain kahden viikon verran. Nyt on simavelat nukuttu pois ja arki taas vähän tasoittunut, Porkkala kertoi kymmenen päivää vapun jälkeen.”
Porkkala sanoo uskovansa tuotteistaan eniten juuri simaan.
”Siitä minulla on mukava kutina. Myynti on kasvanut tasaisesti. Tänä vuonna tehtiin 15 000 litraa, mutta se loppui kaupoista kesken, kuten joka vuosi. Sen olen oppinut, että jokunen tuhat litraa on aina tehtävä omalla riskillä tilausten päälle.”
Eikä ihme, että kauppa käy.
”Ihan kuin äidin tekemää!” valokuvaaja ihastelee simaa maistaessaan.
”Siinäpä se salaisuus juuri onkin. Tämä tehdään ihan kuin kotona. Sanon aina, että fariinisokeripaketin kyljessä olevalla ohjeella tulee hyvää. Hiivan määrä ja jälkikäynnin pituus ovat sitten sitä liikesalaisuutta”, Porkkala myhäilee.
”Voi sanoa, että meidän tilalla tuotteita valmistetaan suurella sydämellä, isolla kauhalla ja perinteitä kunnioittaen”, hän maalailee.
Niin sima kuin jouluruoat liittyvät suomalaisille tärkeisiin, tunnelmaltaan hyvin erilaisiin juhliin. Tuotteitaan aktiivisesti sosiaalisessa mediassa markkinoiva Porkkala kertoo tämän vaikuttavan paljon mainonnan sisältöön.
”Sima liittyy hyvään mieleen ja rentoon tunnelmaan, ja olen tehnyt videoita hyvinkin hersyvällä huumorilla. Jouluna pitää olla vähän pidättyväisempi.”
Jouluruoissa hän on huomannut raakapakasteiden menekin kasvun.
”Perinteet kuuluvat vahvasti jouluun, mutta nekin elävät. Moni haluaa pienen rasian perinteistä ruokaa, ja siksi raakapakaste on kätevä. Sen kun sulattaa ja paistaa, ruoka on mehevä ja kotiin tulee joulun tuoksu.”
Porkkalalla ei ole varsinaisesti suunnitelmissa lisätä tuotevalikoimaa, mutta yhdestä joulupöytäänkin sopivasta perinnejuomasta hän haaveilee.
”Voisin ajatella valmistavani kotikaljaa – mutta haluaisin raaka-aineen eli maltaan tulevan Koskenpäältä!”
Kotikylän poikia, viimeisen päälle.