Kokonaisena paistettu kana onnistuu yhtä hyvin tuoreesta tai pakastetusta broilerista. Molempia myydään maustamattomana ja valmiiksi maustettuna. Valmiiksi maustettu broileri on helppo ja herkullinen ratkaisu uunikanaksi, mutta broilerin maustaminen on kiva projekti kotonakin.
Tee kanalle marinadi ja anna linnun maustua jääkaapissa ennen paistamista muutama tunti tai seuraavaan päivään. Kokonaisen kanan marinointi on helpointa isossa vahvassa muovipussissa. Pussia kannattaa käännellä maustamisen aikana, jotta marinadi ulottuu kaikkialle.
Helppo tapa maustaa kana on hieroa sen pintaan kuivamausteita eli tehdä niin sanottu rubattu broileri. Voit sekoittaa mausteet itse tai käyttää valmiita mausteseoksia. Muista myös yrtit, valkosipuli ja raastettu sitruunankuori. Ne kaikki ovat hyviä mausteita kanalle. Rubattu kana saa maustua puoli tuntia huoneenlämmössä ennen uuniin laittamista.
Soseuta kanalle maustetahna tai sivele kana maustevoilla. Sekoita mausteita rypsiöljyyn, voihin tai margariiniin, kun haluat varmistaa kanan mehukkuuden. Sivele maustetahnaa tai -voita kanan sisä- ja ulkopintaan ja ujuta sitä myös nahan alle. Irrota nahkaa varovasti sormin niin, että saat tehtyä maustetahnalle pieniä taskuja.
Tee täytetty broileri. Silloin voit sekoittaa mausteet esimerkiksi keitettyyn riisiin, kvinoaan tai kuskusiin, joka lusikoidaan kanan vatsaan ja syödään kanan kanssa. Täytteestä kannattaa tehdä kostea, jotta kana pysyy mehevänä. Purista kanan täytteeseen sitruunaa ja lisää siihen rypsi- tai oliiviöljyä, margariinia tai voita. Voit lisätä mukaan myös esimerkiksi tomaattia tai hedelmiä lisäämään täytteen mehukkuutta. Sido kanan koivet yhteen ja laita uunivuokaan.