Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Makuupussi – ostajan opas

Teksti:
Petra Sneck
Asiantuntija:
Asiakasneuvoja Joel Heino, Metsähallitus, Suomen luontokeskus Haltia ja aluemyyntipäällikkö Jari Räisänen, Vaude Finland
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.4.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Yön yli retkeilevän tärkeä varuste on hyvä makuupussi. Lämmöneristävyys, helppokäyttöisyys ja oikea koko ovat sen tärkeimpiä ominaisuuksia. Pakkaa makuupussin kaveriksi retkelle hyvä makuualusta.

Ympäri vuoden retkeilevä tarvitsee usein vähintään kaksi makuupussia: Kesäpussit soveltuvat lämpimiin kesäöihin. Kolmen vuodenajan makuupussia voi yleensä käyttää syyskuulle asti, ja talvimakuupussissa tarkenee jopa yli 30 miinusasteessa.

Mitä kannattaa huomioida makuupussia valitessa?

  • Makuupussin huppu, kauluri ja lämpölista ovat tärkeitä lämmöneristäjiä. Tarkasta, että hupun aukko ei jää liian suureksi
  • Täysmittainen vetoketju helpottaa makuupussiin sujahtamista, vetoketju myös jalkopäässä helpottaa tuuletusta ja viilentää tarvittaessa varpaita.Millä puolella makuupussin vetoketju on? Selällään maatessa oikeakätisen on helpompi avata oikealla puolella oleva vetoketju ja päinvastoin.
  • Joissain pusseissa voi olla sisäpuolelle ommeltuja taskuja ja säilyttämistä helpottavia ripustuslenkkejä.
  • Oikeankokoinen makuupussi ei kiristä mistään kohtaa.

Untuva vai keinokuitu?

Makuupussien täyte voi olla joko untuvaa tai keinokuitua.

Untuvapussi eristää lämpöä paremmin kuin keinokuitupussi, on kevyempi kantaa ja pakkautuu pienempään tilaan.

Untuvapussien täytteen laatu merkitään Fill Power -arvolla, joka vaihtelee 400–800 välillä. Mitä suurempi arvo on, sitä laadukkaampaa ja pöyheämpää untuva on. Lukemaltaan korkea untuvatuote on kevyempi ja pakkautuu pienempään tilaan.

Keinokuitupussin etuja taas ovat parempi kosteudenkestävyys ja nopeampi kuivuminen. Keinokuitu on myös edullisempi materiaali. Allergiselle keinokuitupussi voi olla parempi vaihtoehto.

Oikeankokoinen makuupussi

Joistakin malleista on saatavilla useampia pituuksia.

Sopivan makuupussin tunnistaa siitä, että siinä mahtuu vaihtamaan asentoa niin, ettei makuupussi pyöri mukana. Etenkin käsien tulee mahtua liikkumaan.

Makuupussi ei kuitenkaan saa olla liian suuri, koska silloin se ei lämpiä. Jos lyhyempikin versio on esimerkiksi lapselle liian pitkä, voi ylimääräisen pätkän kiristää narulla.

Lämmöneristävyys

Makuupussin lämmöneristävyyttä mitataan EN-standardilla, joka kertoo missä lämpötilassa makuupussissa tarkenee. Makuupusseille annetaan yleensä neljä lämpötilasuositusta.

  • MAX: maksimilämpötila, jossa aikuinen voi nukkua yönsä hikoilematta liikaa.
  • COMF: arvo kertoo, mikä on kylmin lämpötila, jossa keskivertonainen tai -lapsi nukkuu yönsä mukavasti. LIMIT-arvo puolestaan kertoo saman keskivertomiehen osalta.
  • EXT: extremelämpötila kertoo alimman lämpötilan, jossa selviää ilman hypotermian vaaraa.

Kylmyyden sietäminen on kuitenkin erittäin yksilöllistä. Makuupussissa tarkenemiseen vaikuttavat lisäksi muun muassa makuupussin ikä, nukkujan ikä, väsymys, energiataso, makuualusta sekä kosteus ja tuuli.

Makuualustan merkitys

Makuupussi itsessään ei juuri pidä poissa maasta tulevaa kylmyyttä, koska kuidut tai untuvat litistyvät pussissa nukkujan alle. Hyvä makuualusta suojaa yhdessä makuupussin kanssa maasta hohkavalta kylmyydeltä ja tuo lisämukavuutta nukkumiseen.

Perinteisten vaahtomuovialustojen paksuus vaihtelee parista millimetristä muutamaan senttimetriin. Niissä on myös käytetty erilaisia pintoja esimerkiksi estämään makuupussin luistamista makuualustan päällä.

Pehmeämpää alustaa kaipaaville on tarjolla ilmatäytteisiä alustoja, jotka ovat kehittyneet paljon viime vuosina. Ne eristävät paremmin lämpöä ja pakkautuvat pienempään tilaan kuin vaahtomuovipatjat. Maasto-olosuhteissa haittana on kuitenkin puhkeamisen riski, joten paikkausvälineiden mukaan ottaminen saattaa olla tarpeen.

Retkeilijän vaihtoehtona on myös pari pientä patjaa: toinen nukkumiseen ja toinen esimerkiksi istuma-alustaksi nuotiolle.

Lähteet: Luontoon.fi