Kerrospukeutuminen pähkinänkuoressa
- Alin kerros pitää ihon kuivana.
- Välikerros lämmittää ja siirtää kosteutta.
- Päällimmäinen kerros suojaa tuulelta ja kosteudelta.
Kerroksittain pukeutuminen pitää lämpimänä niin lenkkipolulla kuin työmatkalla liikkuvan. Eri pukeutumiskerrosten väliin jää ilmaa, joka eristää kylmän ulkopuolelle.
Reippaassa liikunnassa tulee hiki. Ihoa vasten tarvitaan alusasu, joka pitää ihon kuivana ja lämpimänä. Oikein suunnitellut alusasut siirtävät kosteutta iholta vaatetuksen uloimpiin kerroksiin.
Alusasun pitää olla ihonmyötäinen, jotta kosteus ei tiivisty ihon pinnalle.
Aluskerroksen materiaali voi olla esimerkiksi mikrokuitu tai merinovilla. Mikrokuiduista valmistetut alusasut tuntuvat kuivilta vaikka hikoilisikin.
Hyvä ulkoilualusasu on käsitelty nopeasti kuivuvaksi. Kosteus leviää tasaisesti laajalle pinnalle ja kuivuminen nopeutuu.
Puuvilla imee itseensä kosteutta ja luovuttaa sitä hyvin hitaasti. Näin ollen vaate pysyy pitkään kosteana tai jopa märkänä. Liikkujalle voi tulla kylmä kosteassa vaatteessa, jos hän pysähtyy tai hellittää tahtiaan.
Puuvillaa ei kannata valita sukkienkaan materiaaliksi, sillä esimerkiksi hiihtoretkillä hikoillessa ne kastuvat ja varpaat jäätyvät. Tekniset sukat, kuten villapohjasukat tai thermolite-sukat, ovat lämpimät ja siirtävät kosteuden sukan ulkopintaan. Jalkojen hikoillessakin sukat säilyvät kuivina, eivätkä jalat tunnu märiltä.
Välikerrokseksi kannattaa valita lämmittävä kerros, jos ilma on kylmä tai liikkuminen on verkkaista. Oikein valittu materiaali myös siirtää kosteutta iholta poispäin.
Välikerroksiksi sopivat villavaatteet tai fleecet. Fleecen huokoinen mikrorakenne eristää mutta ei sido kosteutta. Välikerroksia lisätään ja vähennetään tarpeen mukaan.
Päällimmäiseksi puetaan tuulta ja sadetta pitävä niin sanottu kuorivaate.
Jokaisella lajilla on omat vaatimuksensa kuorivaatteen suhteen. Maastohiihdossa ei tarvita niinkään lämmöneristystä vaan tuulenpitoa ja hengittävyyttä, kun taas lumilautailijan asun pitää sekä lämmittää että antaa liikkumiseen vapautta. Maastohiihtäjän on syytä varata mukaan taukopaikalle jotain lämmittävää, kuten villapaita tai kevyt, untuvatäytteinen takki tai liivi.
Kuorivaatteen mitoituksen on oltava niin väljä, että alle mahtuvat niin alus- kuin väliasutkin.
Kuorikerrokseen hintaa nostavat esimerkiksi keveys, vedenpitävät saumat, lumen- ja sateenpitävät taskut ja vetoketjut sekä vedenpitävyys yhdistettynä hengittävyyteen.
Jokaisen puetun vaatekerroksen väliin jää eristävää, liikkumatonta ilmaa. T-paidassa ja paksussa, topatussa takissa voi tulla kylmempi kuin jos päällä on välikerros, villapaita ja riittävän väljä ja toppaamaton kuoritakki. Tämä johtuu siitä, että tekstiilin sijaan lämpöä eristää siihen sitoutunut, liikkumaton ilma.
Ulkoiluvaatteissa käytetään usein täytteenä vanua. Vanun paksuus vaikuttaa vaatteen lämpimyyteen. Lisäksi siihen vaikuttaa kuidun hienous. Mitä ohuempi kuitu, sitä enemmän on suhteellista pintaa, johon liikkumatonta ilmaa voi kiinnittyä.
Jotkut vanut menettävät kuohkeuttaan pesussa, jolloin niiden lämmöneristyskyky laskee.