- Maustaminen. Voit maustaa lihan ennen tai jälkeen grillauksen, mutta anna lihan olla grillissä ilman mausteita. Öljyiset marinadit syttyvät helposti palamaan ja marinadin sisältämät mausteet ja makeus palavat lihan pintaan. Jos marinoit tai maustat lihan etukäteen, pyyhi mausteet talouspaperilla pois ennen grillausta. Voit myös upottaa vastagrillatun lihan jälkimarinadiin 15 minuutiksi, jolloin saat lautaselle herkullisen mehevää syötävää. Lämmin liha imee itseensä makuja samalla, kun se vetäytyy.
- Lämpötila. Kuumenna osa grillausalasta mahdollisimman kuumaksi, mutta jätä osa vähän lempeämmälle lämmölle. Silloin voit vaihdella lihojen paikkaa grillissä sen mukaan, kaipaako lihapala kuumaa suoraa lämpöä vai lempeämpää epäsuoraa lämpöä. Lihan grillauksessa nyrkkisääntö on grillata ensin kunnon väri pintaan suoralla lämmöllä ja kypsentää liha sitten haluttuun kypsyysasteeseen epäsuoralla lämmöllä. Kananlihan kanssa kannattaatoimia toisinpäin.
- Grillausaika. Voit grillata lihan vikkelästi tai haudutella pidempään. Yleensä kassleria ja entrecotea kypsennetään kaikessa rauhassa lempeämmässä lämmössä, kun taas fileet grillataan rivakassa tahdissa kuumassa grillissä. Kana ja possu on syytä grillata kunnolla kypsiksi, mutta ei kuitenkaan rutikuivaksi. Ilman paistolämpömittaria sopivan kypsyyden tunnistaa painelemalla lihan pintaa.
- Valmistustavat ja vetäytyminen. Grillaa fileet ja muut isot lihapalat mieluiten isoina kimpaleina ja paloittele vasta grillaamisen ja vetäyttämisen jälkeen. Näin liha pysyy mehevänä. Kun haluat erikseen oman pihvin jokaiselle syöjälle, valitse liha, jossa on mehevöittävää rasvaa. Mitä lihaa tahansa grillaatkin, anna sen vetäytyä 5–15 minuuttia grillistä ottamisen jälkeen. Siinä ajassa lihan ulkopinnan ja sisäosien lämpötila tasaantuu.
Yakitori-vartaat grillissä