D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. Aurinkoisen kesän jälkeen elimistössämme on D-vitamiinia talven varalle. D-vitamiinia ei ole kovin monessa elintarvikkeessa, mutta niillä on merkitystä pimeimpään aikaan vuodesta. Tärkein ravinnon D-vitamiinin lähde ovat kalat. Auringosta ja elintarvikkeista D-vitamiinia ei voi saada liikaa.
Maidon ja piimän D-vitaminointi lisää tutkitusti niitä käyttävien D-vitamiinin saantia. Vuoden 2003 alusta maitoon ja piimään oli lupa lisätä D-vitamiinia 0,5 mikrogrammaa/100 g. Nykyisin suositellaan, että maitovalmisteisiin lisätään D-vitamiinia 1 mikrogramma/100 g. Lähes kaikissa Suomessa myytävissä pastöroiduissa maidoissa tämä on jo toteutunut. Tarkista D-vitamiinin määrä maitovalmisteen pakkauksesta.
Ravitsemussuositukset ja D-vitamiini
Suositus | Kenelle | Miten saadaan ravinnosta? |
---|---|---|
10 mikrogrammaa | lapsille ja nuorille, 6 kk–17 vuotta, 18–74-vuotiaille aikuisille, raskaana oleville ja imettäville | 5 dl maitoa päivässä, kalaa 2–3 kertaa viikossa, 6 D-vitaminoidulla levitteellä rasvattua leipää päivässä |
20 mikrogrammaa | 75 vuotta täyttäneille | 30 g D-vitaminoitua levitettä, 5 dl D-vitaminoituja maitovalmisteita, 3 palaa silliä tai 2−3 rkl keitettyä tai paistettua kalaa, 1 kananmuna, 100 g sianlihaa, lisäksi D-vitamiinivalmistetta ympärivuotisesti. |
D-vitamiinivalmisteen käyttö
Lapsille ja nuorille, raskaana oleville ja imettäville sekä yli 75 vuotta täyttäneille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä ympärivuotisesti. Muutkin voivat tarvita D-vitamiinilisää pimeinä talvikuukausina lokakuusta marraskuulle ja silloin, kun ruokavalio sisältää vain vähän kalaa sekä D-vitaminoituja maitovalmisteita ja ravintorasvoja.
Kalasta, maitovalmisteista ja levitteistä saamme 80 % ravinnon D-vitamiinista.