Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Ravintoaine: D-vitamiini

Teksti:
Taina Luova ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Kalasta, maitovalmisteista ja levitteistä saamme 80 % ravinnon D-vitamiinista. D-vitamiinia saa myös auringosta.

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu elimistöön. Aurinkoisen kesän jälkeen elimistössämme on D-vitamiinia talven varalle. D-vitamiinia ei ole kovin monessa elintarvikkeessa, mutta niillä on merkitystä pimeimpään aikaan vuodesta. Tärkein ravinnon D-vitamiinin lähde ovat kalat. Auringosta ja elintarvikkeista D-vitamiinia ei voi saada liikaa.

Maidon ja piimän D-vitaminointi lisää tutkitusti niitä käyttävien D-vitamiinin saantia. Vuoden 2003 alusta maitoon ja piimään oli lupa lisätä D-vitamiinia 0,5 mikrogrammaa/100 g. Nykyisin suositellaan, että maitovalmisteisiin lisätään D-vitamiinia 1 mikrogramma/100 g. Lähes kaikissa Suomessa myytävissä pastöroiduissa maidoissa tämä on jo toteutunut. Tarkista D-vitamiinin määrä maitovalmisteen pakkauksesta.

Ravitsemussuositukset ja D-vitamiini

SuositusKenelleMiten saadaan ravinnosta?
10 mikrogrammaalapsille ja nuorille, 6 kk–17 vuotta, 18–74-vuotiaille aikuisille, raskaana oleville ja imettäville5 dl maitoa päivässä, kalaa 2–3 kertaa viikossa, 6 D-vitaminoidulla levitteellä rasvattua leipää päivässä
20 mikrogrammaa75 vuotta täyttäneille30 g D-vitaminoitua levitettä, 5 dl D-vitaminoituja maitovalmisteita, 3 palaa silliä tai 2−3 rkl keitettyä tai paistettua kalaa, 1 kananmuna, 100 g sianlihaa, lisäksi D-vitamiinivalmistetta ympärivuotisesti.

D-vitamiinivalmisteen käyttö

Lapsille ja nuorille, raskaana oleville ja imettäville sekä yli 75 vuotta täyttäneille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä ympärivuotisesti. Muutkin voivat tarvita D-vitamiinilisää pimeinä talvikuukausina lokakuusta marraskuulle ja silloin, kun ruokavalio sisältää vain vähän kalaa sekä D-vitaminoituja maitovalmisteita ja ravintorasvoja.

Kalasta, maitovalmisteista ja levitteistä saamme 80 % ravinnon D-vitamiinista.

Uutta tutkimustietoa D-vitamiinista

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen. Uusi tutkimustieto antaa viitteitä siitä, että D-vitamiini on tärkeä muissakin elimistön toiminnoissa kuin vain luuston kannalta. Joidenkin tutkimusten mukaan se lisää vastustuskykyä ja suojaa autoimmuunisairauksilta, kuten ykköstyypin diabetekselta ja ms-taudilta. Matalat D-vitamiiniarvot liitetään myös sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen ja joihinkin syöpiin.

Ikääntyminen heikentää munuaisten kykyä aktivoida kehossa syntyvä D-vitamiinin esiaste. Lisäksi D-vitamiinin mahdollisuudet edistää kalsiumin imeytymistä ohutsuolessa vähenevät. Siksi iän myötä D-vitamiinin tarve suurenee. Tutkimusten mukaan yli 20 mikrogrammaa päivässä D-vitamiinia saaneilla on ollut vähemmän luunmurtumia kuin verrokeilla. Osaselitys on se, että D-vitamiini parantaa jalkojen lihasten toimintaa ja tasapainoa.

Liiallinen D-vitamiini

Aikaisemmin D-vitamiinin kanssa piti olla erityisen tarkkana, koska sitä pidettiin helposti myrkyllisenä vitamiinina. Liiallinen D-vitamiini sekoittaa kalsiumtasapainon, jolloin kalsiumia ja fosforia alkaa kertyä sisäelimiin. Myrkytysoireet ovat yleisiä oireita, kuten päänsärkyä, ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia, mutta jatkuessaan myrkytys voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan tai jopa kuolemaan.

Lapset voivat saada myrkytysoireita, jos D-vitamiinin saanti on pitkään 25−50 mikrogrammaa päivässä. Sen sijaan aikuiset sietävät ilmeisesti oireitta jopa satakertaisen määrän D-vitamiinia nykyiseen suositukseen verrattuna. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan määrittelemä raja-arvo suurimmalle hyväksyttävälle D-vitamiinin saannille on aikuisille 100 mikrogrammaa päivässä.