Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Verenpaine ja ruokavalio

Teksti:
Taina Luova ja Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.11.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Suolan vähentäminen ja kasvisten käytön lisääminen ovat pienentäneet suomalaisten verenpainearvoja.

Suomalaiset kärsivät korkeasta verenpaineesta. Ruokavalio ehkäisee ja auttaa osaltaan kohonneen verenpaineen hoidossa.

Suomalaisten verenpainearvot ovat edelleen korkeita verrattuna muihin kansoihin, vaikka kasvisten käytön lisäys, suolan käytön vähentäminen ja muut ruokavaliomuutokset ovat pienentäneet verenpainearvoja pitkään. Verenpainearvojen aleneminen pysähtyi 2000-luvulla, koska lihavuus ja alkoholin käyttö yleistyivät.

Miksi kohonnutta verenpainetta pitää välttää?

Kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä, verisuonia ja munuaisia. Se lisää riskiä sairastua aivoverenvuotoon, sepelvaltimotautiin ja sydäninfarktiin.

Verenpaine on normaali, jos yläpaine on alle 130 mmHg ja alapaine alle 85 mmHg.

Ravinto vaikuttaa verenpaineeseen montaa tietä

Suositeltavan ruokavalion teho perustuu moniin vaikuttaviin tekijöihin, joista tässä on tuotu esiin osa.

Natrium

Elimistö nostaa verenpainetta, jotta liikaa natriumia ei kerääntyisi kehoon. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota elintarvikkeiden suolapitoisuuksiin ja suolan käyttöön ruoanlaitossa. Tarkkaile suolan määrää etenkin leipää, juustoja, lihaleikkeleitä, kalatuotteita, mausteseoksia ja -kastikkeita, säilykekasviksia ja suolaisia naposteltavia valitessasi.

Elimistö saa riittävästi natriumia, vaikka emme käyttäisi ollenkaan suolaa sisältäviä elintarvikkeita. Vähempisuolaisen ruoan makuun tottuu muutamassa viikossa.

Lihavuus vähentää natriumin eritystä. Laihtuminen auttaa alentamaan verenpainetta.

Kalium, kalsium ja magnesium

Kalium, kalsium ja magnesium sekä liikunta lisäävät natriumin eritystä. Kaliumia saa marjoista, hedelmistä, perunasta ja muista juureksista,  maitovalmisteista, kahvista ja täysjyväviljatuotteista. Kalsiumin hyviä lähteitä ovat etenkin maitovalmisteet. Magnesiumia saadaan runsaasti täysjyväviljasta ja pähkinöistä.

Omega-3-rasvahapot

Kalan rasvassa olevat pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot (esimerkiksi EPA ja DHA) vaikuttavat aineenvaihduntaan ja verisuoniin niin, että verenpaine pienenee. Sydän- ja verisuonitautien kannalta kalarasvalla on muitakin suotuisia vaikutuksia.

Alkoholi

Alkoholi nostaa verenpainetta. Säännöllinen ja runsas alkoholinkäyttö pitää verenpaineen jatkuvasti koholla, mutta satunnaisen käytön jälkeen verenpaine palaa tavanomaisiin lukemiin melko pian.

Kofeiini

Kahvissa, teessä, kaakaossa, energiajuomissa ja kolajuomissa oleva kofeiini nostaa verenpainetta hetkellisesti, mutta säännöllisesti esimerkiksi kahvia juovilla kahvi ei nosta verenpainetta pysyvästi.

Lakritsi

Lakritsissa oleva glykyrritsiinihappo nostaa verenpainetta.

Kohonneen verenpaineen ehkäisyssä ja hoidossa auttaa ruokavalio, jossa on

  • paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä
  • vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita
  • kalaa kolme kertaa viikossa
  • täysjyväviljaa
  • pähkinöitä
  • mahdollisimman vähän suolaa
  • vain silloin tällöin lakritsia
  • alkoholia ei ollenkaan tai korkeintaan yksi annos päivässä.