Suomalaiset kärsivät korkeasta verenpaineesta. Ruokavalio ehkäisee ja auttaa osaltaan kohonneen verenpaineen hoidossa.
Suomalaisten verenpainearvot ovat edelleen korkeita verrattuna muihin kansoihin, vaikka kasvisten käytön lisäys, suolan käytön vähentäminen ja muut ruokavaliomuutokset ovat pienentäneet verenpainearvoja pitkään. Verenpainearvojen aleneminen pysähtyi 2000-luvulla, koska lihavuus ja alkoholin käyttö yleistyivät.
Miksi kohonnutta verenpainetta pitää välttää?
Kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä, verisuonia ja munuaisia. Se lisää riskiä sairastua aivoverenvuotoon, sepelvaltimotautiin ja sydäninfarktiin.
Verenpaine on normaali, jos yläpaine on alle 130 mmHg ja alapaine alle 85 mmHg.
Ravinto vaikuttaa verenpaineeseen montaa tietä
Suositeltavan ruokavalion teho perustuu moniin vaikuttaviin tekijöihin, joista tässä on tuotu esiin osa.
Natrium
Elimistö nostaa verenpainetta, jotta liikaa natriumia ei kerääntyisi kehoon. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota elintarvikkeiden suolapitoisuuksiin ja suolan käyttöön ruoanlaitossa. Tarkkaile suolan määrää etenkin leipää, juustoja, lihaleikkeleitä, kalatuotteita, mausteseoksia ja -kastikkeita, säilykekasviksia ja suolaisia naposteltavia valitessasi.
Elimistö saa riittävästi natriumia, vaikka emme käyttäisi ollenkaan suolaa sisältäviä elintarvikkeita. Vähempisuolaisen ruoan makuun tottuu muutamassa viikossa.
Lihavuus vähentää natriumin eritystä. Laihtuminen auttaa alentamaan verenpainetta.