Loppukesän ja syksyn satoa kannattaa säilöä myös pirteän makuisiksi marmeladeiksi. Esimerkiksi edullinen porkkana on oiva raaka-aine marmeladiin, johon appelsiini ja sitruuna tuovat voimakkaan sitrusmaisen maun.
Käytä marmeladeja paahtoleivän päällä tai kokeile vaikka lettujen ja pannukakkujen lisukkeina. Lusikallinen marmeladia makeuttaa puuroannoksen ja piristää aamupalalla maustamattoman jogurtin ja granolan joukossa. Juustotarjottimella marmeladit ovat enemmän kuin paikallaan: marmeladin kiinteähkö rakenne ja makeankirpeä maku sopii niin juustojen kuin keksienkin pariksi.
Itse tehty marmeladi on myös kiva tuliainen tai pikkulahja. Puhdista lasipurkit huolellisesti ja ryhdy marmeladitalkoisiin!
Porkkana sopii marmeladiin
Porkkana on hyvä, edullinen ja riittoisa raaka-aine marmeladiin. Sen miedon makea maku sopeutuu niin sitrusmaiseen makumaailmaan kuin kirpeiden puolukoidenkin pariksi. Appelsiinia ja sitruunaa sisältävä porkkanamarmeladi muistuttaa makumaailmaltaan kovasti appelsiinimarmeladia, ja se sopiikin mainiosti vaikka paahtoleivän päälle aamupalalla.
Kun yhdistät porkkanan puolukoihin, saat kauniin punaisen marmeladin, joka käy aamiaistarjoilun lisäksi myös muhevien liha- ja maksaruokien lisukkeeksi. Kokeile myös pinaattilettujen parina!
Marmeladia hedelmistä
Monista hedelmistä voi tehdä herkullista marmeladia. Loppukesän omenoista marmeladin valmistukseen kannattaa valita hapokas lajike. Kirpeiden omenien luonteikasta makua täydentävät hyvin sitruuna ja omenasiideri. Myöhemmin syksyllä kaupoissa on tarjolla mehukkaita klementiinejä, joista saa inkiväärillä maustettuna mahtavan marmeladin vaikka juustojen ja piparkakkujen seuraan.