Erilaiset hammassairaudet saattavat muhia suun kätköissä pitkän aikaa ennen kuin niitä huomaa. Parhaiten haitallisten bakteerien hyökkäykset voi katkaista hoitamalla hampaitaan säännöllisesti. Jos ongelmia kuitenkin ilmenee, kannattaa hammaslääkärin vastaanotolle suunnata mahdollisimman nopeasti. Myöhässä aloitettu hoito tulee kalliiksi sekä terveydelle että kukkarolle.
Hammaslääkärikäyntiä on helppo viivytellä etenkin silloin, kun mielessä pyörivät kauhutarinat tunteja kestäneistä juurihoidoista tai pieleen menneistä puudutuksista. Valtaosa suuriin operaatioihin liittyvistä peloista on kuitenkin turhia.
Oral Hammaslääkäreiden erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen kumoaa yleisimmät hammaslääkärikäynteihin liitetyt ennakkoluulot.
1. Hammaslääkärissä ei tarvitse käydä, jos suu on terve.
"Suu ja hampaat saattavat vaatia hoitoa, vaikka suussa ei tuntuisi minkäänlaista kipua. Säännöllisten käyntien ansiosta mahdollisiin ongelmiin voidaan tarttua ajoissa. Loistokuntoon hoidettua suuta ei tarvitse aina käydä näyttämässä edes vuosittain. Hammaslääkärisi osaa neuvoa, kuinka usein juuri sinun kannattaa vierailla vastaanotolla."
2. Huomaan kyllä itse, jos suussani on ongelmia.
"Harva hammassairaus pitää itsestään meteliä. Suussa voi piillä ientulehdus tai alkava reikä, vaikka päällisin puolin kaikki vaikuttaisi olevan kunnossa. Ongelmat saattavat heijastua myös muualle kehoon: esimerkiksi poskiontelotulehdus voi olla peräisin hammasperäisestä infektiosta. Vakavammat suun terveyden ongelmat tulisi hoitaa ajoissa kuntoon. Säännöllisten käyntien ansiosta niihin voidaan tarttua jo hyvissä ajoin."
3. Juurihoito on tuntikausien piina, joka on harvoin ohi kertakäynnillä.
"Nykyisin potilaan hampaista voidaan ennen juurihoidon aloittamista ottaa 3D-kuva, joka näyttää tarkasti koko hammasjuuriston anatomian ja juuriin mahdollisesti piiloutuvat tulehdukset. Perinteistä röntgenkuvausta merkittävästi tarkemman teknologian ansiosta hammaslääkäri pystyy suunnittelemaan toimenpiteet tarkasti ja potilaskohtaisesti, mikä vähentää hoidon kestoa ja lisätoimenpiteiden määrää."
4. Tuttavani kertoi, että viisaudenhampaan poisto voi aiheuttaa hermovaurion.
"Etenkin alaviisaudenhampaiden poistot ovat yleensä vaativia toimenpiteitä, joiden kohdalla leikkauksenjälkeiset komplikaatiot olivat aikaisemmin kohtalaisen yleisiä. Nykyään hammashoidossa käytettävän kuvantamisteknologian avulla hammaslääkäri pystyy tutustumaan poistettavan hampaan anatomiaan etukäteen ja suunnittelemaan toimenpiteet tapauskohtaisesti, minkä ansiosta alaviisaudenhampaiden poistoihin liittyvät ongelmat ovat vähentyneet merkittävästi."
5. Hampaiden röntgenkuvaaminen on vaarallista.
"Perinteisen hammasröntgenin säteilyannos vastaa lentomatkustajan saamaa taustasäteilyn määrää matkalla Helsingistä Lontooseen. Suurista määristä ei siis ole kyse. Hampaiden 3D-kuvauksen säteilyannos vastaa puolestaan pienimmillään edestakaista lentomatkaa Välimeren rannalle ja takaisin. Röntgenkuvia ei koskaan tule ottaa ilman syytä, mutta kuvantamisesta saatavat hyödyt ovat moninkertaisesti haittoja suuremmat."