Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kanan ja lihan grillaus

Kana ja liha saavat grillissä herkullisen savuisen aromin ja paahtuneen pinnan. Lihan mukaan mietitty marinadi, oikea lämpötila ja sopivan pitkä grillausaika takaavat onnistuneen lopputuloksen. Katso parhaat vinkit ja reseptit kanan, lihan ja makkaroiden grillaamiseen.
Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 25.5.2021
|
Muokattu: 9.4.2024

Muista nämä, kun grillaat lihaa tai kanaa

  1. Maustaminen. Voit maustaa lihan ennen tai jälkeen grillauksen, mutta anna lihan olla grillissä ilman mausteita. Öljyiset marinadit syttyvät helposti palamaan ja marinadin sisältämät mausteet ja makeus palavat lihan pintaan. Jos marinoit tai maustat lihan etukäteen, pyyhi mausteet talouspaperilla pois ennen grillausta. Voit myös upottaa vastagrillatun lihan jälkimarinadiin 15 minuutiksi, jolloin saat lautaselle herkullisen mehevää syötävää. Lämmin liha imee itseensä makuja samalla, kun se vetäytyy.
  2. Lämpötila. Kuumenna osa grillausalasta mahdollisimman kuumaksi, mutta jätä osa vähän lempeämmälle lämmölle. Silloin voit vaihdella lihojen paikkaa grillissä sen mukaan, kaipaako lihapala kuumaa suoraa lämpöä vai lempeämpää epäsuoraa lämpöä. Lihan grillauksessa nyrkkisääntö on grillata ensin kunnon väri pintaan suoralla lämmöllä ja kypsentää liha sitten haluttuun kypsyysasteeseen epäsuoralla lämmöllä. Kananlihan kanssa kannattaatoimia toisinpäin.
  3. Grillausaika. Voit grillata lihan vikkelästi tai haudutella pidempään. Yleensä kassleria ja entrecotea kypsennetään kaikessa rauhassa lempeämmässä lämmössä, kun taas fileet grillataan rivakassa tahdissa kuumassa grillissä. Kana ja possu on syytä grillata kunnolla kypsiksi, mutta ei kuitenkaan rutikuivaksi. Ilman paistolämpömittaria sopivan kypsyyden tunnistaa painelemalla lihan pintaa.
  4. Valmistustavat ja vetäytyminen. Grillaa fileet ja muut isot lihapalat mieluiten isoina kimpaleina ja paloittele vasta grillaamisen ja vetäyttämisen jälkeen. Näin liha pysyy mehevänä. Kun haluat erikseen oman pihvin jokaiselle syöjälle, valitse liha, jossa on mehevöittävää rasvaa. Mitä lihaa tahansa grillaatkin, anna sen vetäytyä 5–15 minuuttia grillistä ottamisen jälkeen. Siinä ajassa lihan ulkopinnan ja sisäosien lämpötila tasaantuu.

Grillattu kana on monipuolinen ja mehevä herkku

Kaikki broilerin osat sopivat grilliin: kokeile esimerkiksi tahmeita wingsejä, jamaikalaisittain maustettuja broilerinkoipia, nopeasti valmistuvia fileepihvejä osana jaettua grilliplatteria tai paistileikkeestä tehtyjä, japanilaisia yakitori-vartaita. Kananliha tarttuu helposti kiinni grilliritilöihin, joten grillaa sitä grillausalustalla, öljytyllä foliolla tai öljyllä sipaistun grillin parilaosan päällä. Ota kananlihaan grilliraidat vasta lopuksi.

Parhaat grillilihat kyljestä entrecôteen ja kassleriin

Grillin lämpö houkuttelee lihoista mehevät aromit esiin. Makkarat, pihvit ja vartaat kypsyvät grillissä nopeasti, kun taas ribsit ja grillikylki viihtyvät miedossa lämmössä pitkään. Mitä uutta grillilihaa kokeilet tänä kesänä: meheviä entrecôte-pihvejä, maukasta kassleria vai ihanan mehevää, kolmen pippurin maustamaa ulkofilettä?

Naudanlihan grillaus

Possun grillaus

Porsaanlihasta teet grilliherkkuja edullisesti isommallekin porukalle! Erityisen hyvin possun grillaus onnistuu, kun käytät valmiiksi marinoituja lihoja, kuten ribsejä ja porsaanfileenoisetteja. Liha maistuu grillattuna perunoiden kanssa sellaisenaankin, mutta voit myös upottaa grillatut possusuikaleet meksikolaiseen salaattiin.

Makkaran grillaus

Grillatun makkaran parina maistuu perinteisesti perunasalaatti, mutta voit sujauttaa sen myös sämpylän väliin ja tehdä hodareita! voit myös pilkkoa makkarat ja sujauttaa palat vartaisiin kasvisten kanssa.

Grilli kuumaksi! Katso parhaat vinkit ja reseptit kesän grillailuihin