Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Luistimet – ostajan opas

Teksti:
Hasse Härkönen. Artikkelia on päivitetty 23.10.2015.
Asiantuntija:
tuotepäällikkö Timo Hytti, Reebok-CCM Hockey Oy
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Sopiva luistin antaa vauhtia jäälle. Se istuu hyvin ja tukee taitoluistelijan tai jääkiekkoilijan jalkaa.

Luistimien ostamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta eri vaihtoehtoja voi kokeilla kaikessa rauhassa. Netistä ostamisessa on riski, sillä luistimien kokeileminen ja sovittaminen ei onnistu.

Eri jäälajeissa käytetään erilaisia luistimia:

  • Jääkiekkoluistimissa eli hokkareissa terän muoto on hieman pyöreä.
  • Kauno- tai taitoluistimien terän kärjessä on piikkejä, jotka mahdollistavat esimerkiksi hyppyjen tekemisen. Yksinluisteleville, jäätanssijoille ja muodostelmaluistelijoille on omanlaisia luistinmalleja ja -teriä.
  • Myös retki- ja pikaluistelijoille on omat luistimet.

Jääkiekkoluistimissa terä on kiinteä osa luistinta, mutta aktiiviharrastajille tarkoitetuissa taitoluistimissa kenkä ja terä hankitaan erikseen. Jos luistelee vain vähän, pakettina myytävä kenkä-terä-yhdistelmä on sopiva valinta.

Luistimien tulee istua hyvin jalkaan

Luistimen ominaisuuksia valittaessa otetaan huomioon luistelijan ikä, koko, paino ja voima, luistelijan taso ja luistelukertojen määrä. Aloittelijan ei kannata turhaan ostaa kaikkein kalleimpia huippuluistimia, varsinkin jos kyseessä on kasvava lapsi.

Jalat ovat muodoiltaan yksilölliset, joten luistimien valinnassa kannattaa etsiä juuri omaan jalkaan parhaiten istuvaa vaihtoehtoa. Oikeankokoisilla, jalkaan hyvin istuvilla luistimilla harrastaminen on miellyttävää ja turvallista.

Oikeankokoiset luistimet tukevat nilkkaa ja jalkaa mutta eivät purista. Liian isot luistimet lonksuvat jaloissa, jolloin luistelu on kömpelöä ja jalkoihin tulee helposti hiertymiä ja rakkoja.

Jääkiekkoluistimet ovat sisäpuolelta voimakkaasti muotoiltuja, joten luistinten tulee olla juuri oikeankokoiset. Muuten jalkapohjaa tukevat muodot ovat väärässä kohdassa ja luistin tuntuu epämukavalta.

Liian jäykillä jääkiekkoluistimilla luistimilla liikkuminen on vaivalloista, koska luistin rajoittaa liikeratoja, eikä luistimen hienoista ominaisuuksista saa juuri mitään irti. Kun luistimien jäykkyys on sopiva eli pelaajan painoon ja voimaan sovitettu, jalan eri lihakset kehittyvät tasaisesti ja luistimen ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Luistimen tulee tukea jalkaa riittävästi sivuttaissuunnassa.

Taitoluistimissa on tarjolla erilaisilla lesteillä tehtyjä luistimia. Jalan tuki on keskeinen asia. Pitempään luistelleilla ja aikuisilla taitoluistimen kengän korko on noin viisi senttiä. Luistelua aloittavalla pienellä lapsella koron on hyvä olla matalampi, esimerkiksi noin kolme senttiä, jotta harjoittelu on helmpompaa ja painopiste ei siirry liiaksi luistimen terän kärjessä oleville piikeille.

Lasten ja nuorten luistimiin ei kannata ottaa ylimääräistä kasvunvaraa, jotta istuvuus ei kärsi.

Huomioi sovittaessa

Luistimia kannattaa sovittaa kunnolla kiinni nyöritettyinä ja sellaisten sukkien kanssa, joita aikoo luistellessa käyttää. Sopivuutta testataan seisomalla suorassa paino molemmilla jaloilla.

Lasten ja nuorten luistimiin ei kannata ottaa ylimääräistä kasvunvaraa. Luistimien sisään tulisi mahtua vain yhdet luistinsukat, jotta lestin ja pohjallisen muotoilusta saadaan paras hyöty irti.

Jääkiekkoa ja taitoluistelua harrastetaan usein jäähalleissa, joten ohuidenkin sukkien pitäisi lämmittää riittävästi. Satunnainen harrastaja voi harkita villasukan mentävän luistinkoon hankkimista, jos luistelee pakkasessa ulkojäillä tai viileässä jäähallissa.

Edullisimmissa luistinmalleissa ei ole muotoiltuja pohjallisia, joten villasukka istuu luistimeen kohtalaisen hyvin. Taitoluistimien kanssa paras ratkaisu ovat luistimen kengän päälle tulevat lämmittimet.

Luistimien materiaali

Jääkiekkoluistimien materiaalit ovat pääasiassa synteettisiä.

Taitoluistimissa edullisimmat lasten ja aloittelijoiden vaihtoehdot ovat muovia, ja kalliimmat luistimet nahkaa. Nahkaista kenkäosaa voidaan venyttää ja muokata luistimia myyvässä liikkeessä tai taitoluistinhuollossa. Taitoluistimet myös muokkaantuvat käytössä luistelijan jalkojen mukaan.

Luistimien hinta

Mitä enemmän luistimia käyttää, sitä laadukkaammat luistimet kannattaa hankkia. Laatu yleensä maksaa, mutta hyvillä luistimilla harrastaminen on mukavaa.

Luistimien hinnat alkavat 40–50 eurosta. Kalleimmat luistimet maksavat useasta sadasta aina tuhanteen euroon asti.

Käytetyt luistimet ovat hyvä vaihtoehto

Luistimet voi ostaa myös käytettyinä.

Hyväkuntoiset ja ehjät käytetyt luistimet ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi vähän luistelevalle tai kasvavalle nuorelle. Jos luistimista pitää huolta, ne saa myytyä eteenpäin.

Luistimien ostajan muistilista

  • Varaa riittävästi aikaa luistimien hankkimiseen.
  • Käytä sovittaessa omaa luistinsukkaa.
  • Kerro myyjälle, kuinka kauan olet luistellut, mikä on tasosi luistelijana ja millaiseen käyttöön luistimet tulevat.
  • Mieti etukäteen, kuinka paljon luistimet saavat maksaa. Laadusta ei silti kannata tinkiä, jos kalliimmat luistimet istuvat omiin jalkoihin paremmin.
  • Valitse luistimet istuvuuden perusteella, älä tuotemerkin tai kaverien suosituksen perusteella.

Luistimien sopivuutta testataan seisomalla suorassa paino molemmilla jaloilla.

Luistimien huolto

  • Kuivaa terät aina käytön jälkeen.
  • Nosta luistimien pohjalliset pois käytön jälkeen, jotta ne ja luistimen pohjaan päässyt kosteus kuivuvat.
  • Avaa luistimen nauhoja riittävästi, jotta luistin kuivuu sisältä.
  • Käytä teräsuojia aina, kun liikut luistimilla jään ulkopuolella.
  • Tarkista terien ja terän kenkään kiinnittävien ruuvien tai niittien kunto säännöllisesti.
  • Säilytä luistimia kuivassa paikassa.

Nyöritä luistimet oikein

  • Tyypillinen virhe luistimien nyörittämisessä on pitkien nauhojen kiertäminen nilkan ympärille. Tällöin nauhat löystyvät luistelun aikana eivätkä anna tarvittavaa lisätukea jalalle.
  • Liian pitkät nauhat voi katkaista lyhyemmiksi.
  • Luistimien kiinni solmimisen jälkeen nauhojen päät pujotetaan luistimen kengän suun sisäpuolelle, jotta vapaana roikkuvat päät ja solmun lenkit eivät takerru mihinkään.

Luistimien teroitus

  • Jääkiekko- ja taitoluistimet teroitetaan eri tavalla, ja molempien teroitus kannattaa teettää ammattilaisilla.
  • Uudet terät tulee teroittaa ennen luistinten ottamista käyttöön.