Luistimen ominaisuuksia valittaessa otetaan huomioon luistelijan ikä, koko, paino ja voima, luistelijan taso ja luistelukertojen määrä. Aloittelijan ei kannata turhaan ostaa kaikkein kalleimpia huippuluistimia, varsinkin jos kyseessä on kasvava lapsi.
Jalat ovat muodoiltaan yksilölliset, joten luistimien valinnassa kannattaa etsiä juuri omaan jalkaan parhaiten istuvaa vaihtoehtoa. Oikeankokoisilla, jalkaan hyvin istuvilla luistimilla harrastaminen on miellyttävää ja turvallista.
Oikeankokoiset luistimet tukevat nilkkaa ja jalkaa mutta eivät purista. Liian isot luistimet lonksuvat jaloissa, jolloin luistelu on kömpelöä ja jalkoihin tulee helposti hiertymiä ja rakkoja.
Jääkiekkoluistimet ovat sisäpuolelta voimakkaasti muotoiltuja, joten luistinten tulee olla juuri oikeankokoiset. Muuten jalkapohjaa tukevat muodot ovat väärässä kohdassa ja luistin tuntuu epämukavalta.
Liian jäykillä jääkiekkoluistimilla luistimilla liikkuminen on vaivalloista, koska luistin rajoittaa liikeratoja, eikä luistimen hienoista ominaisuuksista saa juuri mitään irti. Kun luistimien jäykkyys on sopiva eli pelaajan painoon ja voimaan sovitettu, jalan eri lihakset kehittyvät tasaisesti ja luistimen ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Luistimen tulee tukea jalkaa riittävästi sivuttaissuunnassa.
Taitoluistimissa on tarjolla erilaisilla lesteillä tehtyjä luistimia. Jalan tuki on keskeinen asia. Pitempään luistelleilla ja aikuisilla taitoluistimen kengän korko on noin viisi senttiä. Luistelua aloittavalla pienellä lapsella koron on hyvä olla matalampi, esimerkiksi noin kolme senttiä, jotta harjoittelu on helmpompaa ja painopiste ei siirry liiaksi luistimen terän kärjessä oleville piikeille.