Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuusi mahtavaa olut & ruoka -paria: Yhteishyvän uudet joulureseptit saivat täsmäjuomat

Teksti:
Laura Kaapro
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 28.11.2023
|
Muokattu: 28.11.2023
Huolellisesti mietitty yhdistelmä tuo makuelämykseen uusia ulottuvuuksia. Kokeile pähkinäisen suklaatortun kaveriksi tummaa ja tuhtia olutta, ja parita suolainen juustokakku raikkaan oluen kanssa.

Ranskalainen sipulisilli

Ranskalaisen sipulisillin makeahko ja hieman hapokas maku on peräisin marinoidusta punasipulista. Perinteinen juomavalinta sillipöytään on vaalea olut, joka on etikkaisten ja makeiden makujen raikas pari. Sillit maistuvat etenkin raikkaan ja melko kevyen lagerin tai pilsin kanssa. Ranskalaisen sipulisillin kanssa voi kokeilla myös karamellisen hedelmäistä alea.

Valkosipuli-chiliravut

Rapealla valkosipulilla ja chilillä marinoiduissa katkaravuissa on mausteinen aasialainen makumaailma, jota limen hapokkuus täydentää. Mausteisten makujen kanssa toimii parhaiten kevyt ja raikas juoma. Raikas vaalea lagerolut on usein paras valinta tulisen ruoan seuraan.

Oluet valkosipuli-chilikatkaravuille

Vaalea lagerolut: Sapporo Premium Beer 4,7 % 0,33l pullo, Estrella Damm 4,6 % 0,5l tölkki

Suolainen juustokakku ja granaattiomenasalsa

Suolaisessa paistetussa juustokakussa on kolmea eri juustoa (gruyére, pehmeä vuohenmaitojuusto ja maustamaton tuorejuusto). Kakku tarjotaan granaattiomenan siemenistä valmistuvan raikkaan, makean ja hapokkaan salsan kanssa.

Juustoja sisältäviin ruokiin sopivat aromikkaat ja raikkaat oluet. Valitse esimerkiksi vehnäolut tai ale. Juustokakun kanssa nautittava granaattiomenasalsa tuo happamuutta. Olutkin voi siis olla hapan, esimerkiksi sour ale tai hedelmäinen vehnäolut.

Vegaaninen Wellington

Vegaanisen Wellingtonin rapean lehtitaikinakuoren sisällä on mehevä sieni-saksanpähkinätäyte. Sienet ja pähkinät tuovat vegaaniseen Wellingtoniin umamista ja täyteläistä makua.

Wellington ja olut ovat juhlapöydän oiva pari. Juomaksi sopii tumma lager, tumma vehnäolut tai hedelmäinen ale. Etenkin brittityylinen, ei liian katkera, ale on hyvä yhdistelmä sieni-wellingtonin kanssa.

Kalkkunarulla ja rosmariini-punaviinikastike

Pankojauhoilla kuorrutetun kalkkunarullan kanssa tarjotaan rosmariinilla maustettua punaviinikastiketta. Maultaan miedon kalkkunan ja yrttisen mausteisen punaviinikastikkeen kumppaniksi sopii viinin sijaan myös olut. Oluen maltaisuus tuo kokonaisuuteen syvyyttä ja aromikkuutta. Kokonaisuuteen sopii tumma lager tai aromikas ja ryhdikäs ale. Voit kokeilla myös kevyen mausteista jouluolutta kalkkunan kaveriksi.

Vegaaninen suklaatorttu

Vegaaninen suklaatorttu koostuu rapeasta taateli- pähkinäpohjasta ja samettisesta suklaaganachetäytteestä. Torttu koristellaan hedelmillä ja marjoilla.

Oluen ja suklaan yhdistämisessä yleissääntö on, että mitä tummempi suklaa, sitä tummempi olut. Tumman suklaan kaveriksi käy siis tumma olut, kuten portteri tai stout. Belgialaiset hedelmäoluet tai makea ale tuovat tummasta suklaasta esiin uusia vivahteita, ja sopivat myös suklaatortun pähkinäisen pohjan sekä hedelmä- ja marjakoristeiden makupariksi.

Olutparit on laatinut SOK:n kokeilukeittiön päällikkö Anne Ponkkonen.

Lue lisää

Lisää aiheesta