Kalkkunarulla ja rosmariini-punaviinikastike
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Tee joulupöydän tähdeksi mehevä kalkkunarulla, joka valmistuu kinkkua nopeammin. Tarjoa rapeapintainen, pankojauholla kuorrutettu kalkkuna punaviinikastikkeen kanssa.
| 1 kg | kalkkunan fileerulla |
| Marinadi | |
|---|---|
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1 rkl | sinappia |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| 1 rkl | valkosipulista yrttimaustetta |
| 2 tl | paprikajauhetta |
| Pinnalle | |
| 1 rkl | sinappia |
| 1/2 dl | pankojauhoja |
| Rosmariini-punaviinikastike | |
| 2 kpl | salottisipulia |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 3 rkl | oliiviöljyä |
| 2 kpl | rosmariinin oksaa |
| 1/2 dl | balsamiviinietikkaa |
| 375 ml | (1 pl) punaviiniä |
| 4 dl | vettä |
| 1 kpl | liha-annosfondi |
| 2 rkl | voita |
| 1 tl | sokeria |
| Viimeistelyyn | |
| rosmariinin oksia | |
- 1.
Ota kalkkunarulla huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista. Poista suojamuovi, mutta jätä verkko paikalleen. Sekoita marinadin ainekset kulhossa ja levitä seos rullan pintaan.
- 2.
Paista rullaa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes paistovahdin keskiosa ponnahtaa esiin (kypsän paistin sisälämpötila on 75 °C). Anna rullan jäähtyä noin 10 minuuttia ja poista verkko. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen. Levitä sinappi rullan pintaan ja ripottele päälle pankojauhot. Ruskista uunissa, kunnes kuorrute rapeutuu ja saa kauniin värin.
- 3.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä pannulla. Lisää rosmariinin oksat ja etikka pannulle. Keitä, kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää viini ja keitä, kunnes nestettä on jäljellä noin desilitra. Lisää vesi ja fondi. Keitä, kunnes kastiketta on jäljellä noin 3 desilitraa. Siivilöi kastike. Lisää voi ja sokeri, sekoita tasaiseksi.
- 4.
Nosta kalkkunarulla tarjoiluvadille ja koristele rosmariinin oksilla. Tarjoa rosmariini-punaviinikastikkeen ja puikulamuusin kanssa.
Kalkkunarulla ja rosmariini-punaviinikastike
arvosana5/5
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)
Tee joulupöydän tähdeksi mehevä kalkkunarulla, joka valmistuu kinkkua nopeammin. Tarjoa rapeapintainen, pankojauholla kuorrutettu kalkkuna punaviinikastikkeen kanssa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | kalkkunan fileerulla |
Marinadi | |
| 1 rkl | rypsiöljyä |
| 1 rkl | sinappia |
| 1 rkl | sitruunanmehua |
| 1 rkl | valkosipulista yrttimaustetta |
| 2 tl | paprikajauhetta |
Pinnalle | |
| 1 rkl | sinappia |
| 1/2 dl | pankojauhoja |
Rosmariini-punaviinikastike | |
| 2 kpl | salottisipulia |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 3 rkl | oliiviöljyä |
| 2 kpl | rosmariinin oksaa |
| 1/2 dl | balsamiviinietikkaa |
| 375 ml | (1 pl) punaviiniä |
| 4 dl | vettä |
| 1 kpl | liha-annosfondi |
| 2 rkl | voita |
| 1 tl | sokeria |
Viimeistelyyn | |
| rosmariinin oksia | |
Valmistus (Uuni 150°C)
- 1
Ota kalkkunarulla huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista. Poista suojamuovi, mutta jätä verkko paikalleen. Sekoita marinadin ainekset kulhossa ja levitä seos rullan pintaan.
Määrä Ainesosa 1 kg kalkkunan fileerulla 1 rkl rypsiöljyä 1 rkl sinappia 1 rkl sitruunanmehua 1 rkl valkosipulista yrttimaustetta 2 tl paprikajauhetta - 2
Paista rullaa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes paistovahdin keskiosa ponnahtaa esiin (kypsän paistin sisälämpötila on 75 °C). Anna rullan jäähtyä noin 10 minuuttia ja poista verkko. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen. Levitä sinappi rullan pintaan ja ripottele päälle pankojauhot. Ruskista uunissa, kunnes kuorrute rapeutuu ja saa kauniin värin.
Määrä Ainesosa 1 rkl sinappia 1/2 dl pankojauhoja - 3
Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä pannulla. Lisää rosmariinin oksat ja etikka pannulle. Keitä, kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää viini ja keitä, kunnes nestettä on jäljellä noin desilitra. Lisää vesi ja fondi. Keitä, kunnes kastiketta on jäljellä noin 3 desilitraa. Siivilöi kastike. Lisää voi ja sokeri, sekoita tasaiseksi.
Määrä Ainesosa 2 kpl salottisipulia 1 kpl valkosipulinkynsi 3 rkl oliiviöljyä 2 kpl rosmariinin oksaa 1/2 dl balsamiviinietikkaa 375 ml (1 pl) punaviiniä 4 dl vettä 1 kpl liha-annosfondi 2 rkl voita 1 tl sokeria - 4
Nosta kalkkunarulla tarjoiluvadille ja koristele rosmariinin oksilla. Tarjoa rosmariini-punaviinikastikkeen ja puikulamuusin kanssa.
Määrä Ainesosa rosmariinin oksia
Vinkki: Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, suurusta se maissitärkkelyksellä pakkauksen ohjeen mukaan (½ dl vettä ja ½ rkl maissitärkkelystä).
Vinkki: Saat rosmariini-punaviinikastikkeesta herkullisen lisukkeen vegaaniselle Wellingtonille pienin muutoksin. Käytä kastikkeeseen kasvis-annosfondia, maidotonta margariinia ja varmista, että punaviini on vegaanista.
Ravintosisältö
607
Energiaa kcal
2542
Energiaa kj
26,0 g
Rasvaa
7,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
9,5 g
Hiilihydraatteja
3,5 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
66,5 g
Proteiinia
1,8 g
Suolaa
607
Energiaa kcal
2542
Energiaa kj
26,0 g
Rasvaa
7,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
9,5 g
Hiilihydraatteja
3,5 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
66,5 g
Proteiinia
1,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: rosmariinin oksia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























