Kalkkunarulla ja rosmariini-punaviinikastike

arvosana5/5

(3)arviota
4 Annosta

Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Tee joulupöydän tähdeksi mehevä kalkkunarulla, joka valmistuu kinkkua nopeammin. Tarjoa rapeapintainen, pankojauholla kuorrutettu kalkkuna punaviinikastikkeen kanssa.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
1 kgkalkkunan fileerulla

Marinadi

1 rklrypsiöljyä
1 rklsinappia
1 rklsitruunanmehua
1 rklvalkosipulista yrttimaustetta
2 tlpaprikajauhetta

Pinnalle

1 rklsinappia
1/2 dlpankojauhoja

Rosmariini-punaviinikastike

2 kplsalottisipulia
1 kplvalkosipulinkynsi
3 rkloliiviöljyä
2 kplrosmariinin oksaa
1/2 dlbalsamiviinietikkaa
375 ml(1 pl) punaviiniä
4 dlvettä
1 kplliha-annosfondi
2 rklvoita
1 tlsokeria

Viimeistelyyn

rosmariinin oksia

Valmistus (Uuni 150°C)

  1. 1

    Ota kalkkunarulla huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista. Poista suojamuovi, mutta jätä verkko paikalleen. Sekoita marinadin ainekset kulhossa ja levitä seos rullan pintaan.

    MääräAinesosa
    1 kgkalkkunan fileerulla
    1 rklrypsiöljyä
    1 rklsinappia
    1 rklsitruunanmehua
    1 rklvalkosipulista yrttimaustetta
    2 tlpaprikajauhetta
  2. 2

    Paista rullaa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia, kunnes paistovahdin keskiosa ponnahtaa esiin (kypsän paistin sisälämpötila on 75 °C). Anna rullan jäähtyä noin 10 minuuttia ja poista verkko. Nosta uunin lämpö 250 asteeseen. Levitä sinappi rullan pintaan ja ripottele päälle pankojauhot. Ruskista uunissa, kunnes kuorrute rapeutuu ja saa kauniin värin.

    MääräAinesosa
    1 rklsinappia
    1/2 dlpankojauhoja
  3. 3

    Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä pannulla. Lisää rosmariinin oksat ja etikka pannulle. Keitä, kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää viini ja keitä, kunnes nestettä on jäljellä noin desilitra. Lisää vesi ja fondi. Keitä, kunnes kastiketta on jäljellä noin 3 desilitraa. Siivilöi kastike. Lisää voi ja sokeri, sekoita tasaiseksi.

    MääräAinesosa
    2 kplsalottisipulia
    1 kplvalkosipulinkynsi
    3 rkloliiviöljyä
    2 kplrosmariinin oksaa
    1/2 dlbalsamiviinietikkaa
    375 ml(1 pl) punaviiniä
    4 dlvettä
    1 kplliha-annosfondi
    2 rklvoita
    1 tlsokeria
  4. 4

    Nosta kalkkunarulla tarjoiluvadille ja koristele rosmariinin oksilla. Tarjoa rosmariini-punaviinikastikkeen ja puikulamuusin kanssa.

    MääräAinesosa
    rosmariinin oksia

Vinkki: Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, suurusta se maissitärkkelyksellä pakkauksen ohjeen mukaan (½ dl vettä ja ½ rkl maissitärkkelystä).

Vinkki: Saat rosmariini-punaviinikastikkeesta herkullisen lisukkeen vegaaniselle Wellingtonille pienin muutoksin. Käytä kastikkeeseen kasvis-annosfondia, maidotonta margariinia ja varmista, että punaviini on vegaanista.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: rosmariinin oksia.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Reetta Pasanen
2.10.2023
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä