Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Olut sopii ruokajuomaksi perinteiseen suomalaiseen joulupöytään

Teksti:
Laura Kaapro
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 28.11.2023
|
Muokattu: 28.11.2023
Vehnäolut sekä vaalea ja tumma lager ovat joulupöydän sopuisia yleisoluita. Jos haluat makuelämykseltä enemmän, valitse ruokalajille täsmäolut. Olutta ei tarvitse olla paljon: puolen litran juomasta riittää monta maistiaista jaettavaksi.

Mitä ruokaa ilman ei joulu tule? Joulun olutostoksilla voi miettiä, mitkä juhlapöydän ruoista ovat ehdottomia suosikkejasi. Poimi niille täsmäoluet, jotta makuelämys täyttää odotukset.

Täsmäoluita ei tarvitse hankkia useita: puolen litran pakkauksesta riittää monta maistiaista jaettavaksi. Täydennä valintoja parilla hyvällä joulupöydän yleisoluella, kuten raikkaasti kuplivalla vehnäoluella. Yhtä varma valinta on maltillisesti humaloitu, kevyt ja raikas vaalea lager, etenkin saksalaistyyppinen helles. Kolmas mainio moniottelija on tumma lager, vaikkapa jokin joulua varten pannuista kotimaisista erikoisoluista.

Kalapöytään sopii vehnäolut, vaalea lager tai pils-olut

Jos kalapöytä on sinulle joulun ykkösjuttu ja tarjoat siinä seitsemää sorttia, varmin valinta on belgialais- tai saksalaistyylinen vehnäolut. Kevyt, hedelmäinen ja hieman hapan vehnäolut pärjää niin etikkaisten ja suolaisten kuin savustettujenkin kalojen kumppanina. Se myös raikastaa mukavasti suun ruokapalojen välissä.

Poimitko kalapöydästä lautaselle vain suosikkisi? Jos niitä ovat savukalat, graavikalat ja sillit, täsmäolueksi sopii hapokas vaalea lager. Kevyt humalan katkeruus ja maltaan pieni makeus tasapainottavat suolaisten ja happamien kalojen makuja. Toinen mainio vaihtoehto näille kaloille on raikkaasti humaloitu saksalais- tai tsekkityyppinen pils-olut.

Kinkku saa kaverin tummasta lagerista tai joulun erikoisoluesta

Moni odottaa jo perinteisen joulupöydän kunkkua eli kinkkua. Odotuksen kruunaa hyvin valittu tumma lager. Monissa kotimaisissa panimoissa joulun erikoisoluet onkin suunniteltu kinkun kumppaneiksi. Niistä löytyy pehmeää pyöreyttä ja maltaista makeutta, joka toimii oivasti vastapainona kinkun suolaisuudelle. Näitä oluita voi soveltaa hyvin myös seitankinkulle tai maukkaalla tummalla kastikkeella höystetylle kalkkunarullalle.

Jos oluen haluaa sointuvan erityisesti joululaatikoiden makuun, lasiin kannattaa kaataa amber ale- tai red ale -olutta. Niiden mausteiset ja karamellimaiset vivahteet sopivat hyvin juureslaatikoiden rehevien, maanläheisten ja makeiden aromien pariksi. Tasapainoisesti humaloituna ja maltaisina ne säestävät mukavasti joulupöydän laatikoita.

Juustojen seuraksi käy tumma ale tai luonteikas ipa

Joulun juustojen pariksi olut käy erinomaisesti. Kaikissa oluissa on maltaiden kautta vähintään hienoista makeutta, joka toimii hyvin juuston suolaisuuden kanssa.

Loistovalinta juustopöydän olueksi on tumma ale. Se on keskitäyteläinen ja suutuntumaltaan pehmeä, maultaan maltaisen makea, hedelmäinen, mausteinen ja karamellimainen. Jos kaipaat makujen kontrastia, hanki juustoille kaveriksi reippaammin humaloitu ipa. Sen katkerot ja hapokkuus pärjäävät juustojen voimakkaille mauille ja raikastavat makuaistia suupalojen välissä.

Suklaalle sopii tumma olut, mutta muodikkaampi pari on hapanolut

Joulun suklaakonvehdeille klassinen olutkumppani on tummanpuhuva stout tai portteri. Pieni lasillinen suklaisen tai kahvimaisen makuista stoutia tai porteria jälkiruokaoluena riittää, joten pullolliset tai tölkilliset kannattaa jakaa seurueen kesken.

Uusi ja muodikkaampi olutpari suklaalle – ja juustoille – on hapanolut. Raikas ja hapan sour yllättää makean jälkiruoan parina. Moni oluen ystävä vannoo nyt erityisesti maitosuklaan ja hapanoluen yhdistelmään.

Lue lisää

Lisää aiheesta