Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nyt laitetaan uudet perunat uusiksi! Näin teet 6 erilaista herkkua kypsistä varhaisperunoista

Kuvausjärjestelyt:
Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 19.5.2020
|
Muokattu: 9.11.2021
Keitä iso kattilallinen uusia perunoita ja säästä osa huomiseksi. Keitetyistä varhaisperunoista teet helposti uusia ruokia pizzasta grilliperunoihin – tässä kuusi erilaista ideaa.

1. Grilliperunat espanjalaisittain

Jos pidät espanjalaisista, savupaprikalla maustetuista patatas bravas -tapasperunoista, tykkäät taatusti myös grillatuista perunoista, jotka tarjotaan espanjalaisittain.

Leikkaa keitetyt perunat lohkoiksi ja grillaa rapeiksi. Viimeistele annokset valmiilla jalapeno-cheddarjuustokastikkeella, kuutioidulla tomaatilla ja tuoreilla yrteillä.

2. Jälkimarinoidut perunat

Kuuma peruna imee itseensä paljon makua. Sekoita lämpimiin keitettyihin perunoihin jälkimarinadi, jossa on rypsi- tai oliiviöljyä, valkosipulia, yrttejä, sitruunankuorta ja -mehua. Mausta marinadi myös suolalla ja pippurilla. Anna tekeytyä huoneenlämmössä puoli tuntia tai jääkaapissa seuraavaan päivään. Tarjoa perunat salaatissa tai sellaisinaan grilliruoan lisukkeena.

Kuuma peruna imee itseensä paljon makua.

3. Makkara-perunapizza

Valkoinen perunapizza on valloittava trendiherkku. Sipaise pizzapohjalle tomaattikastikkeen sijasta ranskankermaa ja asettele päälle viipaloitua keitettyä perunaa, pepperonimakkaraa, juustoa ja suolakurkkua. Paista mahdollisimman kuumassa uunissa ja tarjoa heti.

4. Kesäinen pyttipannu

Tutuin hävikkiherkku perunoista on tietysti pyttipannu. Tee siitä tavallista kevyempi kesäversio paistamalla keitetyt varhaisperunat pannulla ja lisäämällä mukaan sipulia vihreine varsineen, lämmin- tai kylmäsavukirjolohta ja reilusti babypinaattia. Paista pisteeksi i:n päälle kananmunat vain yhdeltä puolelta, jotta keltuaiset saavat loistaa aurinkoina.

5. Litistetyt varhaisperunat

Laita keitetyt kylmät perunat grilliparilalle tai muurikalle, paina lastalla litteämmiksi ja paahda rapeiksi. Tarjoa kastikkeena raikasta tsatsikia: raasta noin neljäsosa kurkusta, lisää ripaus suolaa ja valuta puoli tuntia siivilässä. Purista raaste mahdollisimman kuivaksi ja sekoita yksi hienonnettu valkosipulinkynsi ja 200 grammaa turkkilaista jogurttia kurkun joukkoon. Mausta tsatsiki sitruunamehulla, mustapippurilla ja kuivatulla mintulla ja anna maustua jääkaapissa noin kolme tuntia.

6. Uudet perunat yrttitahnan kanssa

Trendikkäin kesäkeitto raikastetaan nyt yrttitahnalla, mutta yrteistä surautettu tahna sopii hienosti myös keitettyjen tai paistettujen varhaisperunoiden maustajaksi. Soseuta tahnaan esimerkiksi tilliä, ruohosipulia ja rypsiöljyä. Mausta mustapippurilla ja sitruunankuorella sekä halutessasi valkosipulilla. Sekoita perunoiden kanssa ja tarjoa lisukkeena.

Lue lisää varhaisperunasta