Tyypillisin tapa käyttää tofua taitaa olla sen paistaminen pannulla rapeaksi. Jotta saat tofusta rapean, muista muutama niksi ja työvaihe, joita noudattamalla onnistut aina.
Ensimmäisenä ja tärkeimpänä on puristaa tai painella tofusta liika neste pois. Tofupalan voi leikata puoliksi ja laittaa palat puhtaan keittiöpyyhkeen tai muutaman talouspaperipalan väliin, mieluusti painon alle. Usein 10 minuuttia riittää, mutta jos on aikaa ennakoida, niin puolessa tunnissa tofu kuivuu jo todella hyvin.
Kuivaamisen jälkeen tofun voi paistaa rapeaksi pannulla. Paloja kannattaa paistaa ensin ilman öljyä, jotta ne saavat väriä. Tilkka öljyä pannulla viimeistelee tofun rapeaksi.
Kuivatut tofupalat voi halutessaan pyöritellä maissitärkkelyksessä tai perunajauhossa ja paistaa sen jälkeen öljyssä. Tällä tavalla tofuun saa tarttumaan enemmän kastiketta.
Tofun voi myös leivittää. Kasta palat ensin öljyyn tai vaikka kaurajuomaan, ja sen jälkeen valmiiseen mausteseokseen tai jauhoihin. Paista sitten rapeaksi runsaassa öljyssä keskilämmöllä.
Tofusta saa jauhelihankaltaista murua, kun sen raastaa karkealla raastimella ja paistaa pannulla tai paahtaa uunissa. Mausteita vaihtamalla raastettu tofu sopii niin korealaiseen kuin kreikkalaiseenkin ruoanlaittoon. Siitä saa myös rouskuvan proteiinilisän esimerkiksi salaatin pinnalle.
Kokeile höylätä kylmäsavustetusta tofupalasta ohuita siivuja juustohöylällä. Paista ne pannulla rapeaksi ja käytä pekonin tapaan.
Tofua ei aina tarvitse paistaa pannulla rapeaksi. Etenkin jos tofu on vielä vieraampi raaka-aine, siihen voi totutella soseuttamalla sen ruoan joukkoon. Tällä tavalla tofu sopii muun muassa pastakastikkeen joukkoon tai tahnaksi blineille, leivän päälle ja perunoiden seuraksi. Soseutetusta tofusta saa muotoiltua muiden ainesten kanssa myös vegaanisen paistin, vaikka joulupöytään kinkun tilalle. Tofukinkkua voi myös höylätä juuston tapaan leivän päälle.
Kokeile soseuttaa pieni määrä tofua myös smoothieen, sosekeiton sekaan tai kermaisten pastakastikkeiden joukkoon.
Oman marinadin tekeminen kannattaa, vaikka kaupasta saa valmiiksi maustettua tofua. Tofun voi marinoida sekä ennen paistamista että sen jälkeen. Jälkikäteen marinoimisen hyvä puoli on esimerkiksi se, että marinadi ei tällöin pala kuumaan pannuun kiinni. Jos marinoit tofun etukäteen, laita se hyvissä ajoin maustumaan, vähintään tuntia ennen ruoanlaittoa.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.