Joka päivä tuoretta itse tehtyä leipää, helposti ja vaivattomasti! Yön yli -taikinat eli leipien ja sämpylöiden kylmäkohotus on laiskan leipojan unelma.
Yön yli -taikina on täydellinen ratkaisu pieniin talouksiin. Taikina säilyy jääkapissa ainakin kolme vuorokautta, joten siitä voi paistaa vain muutaman sämpylän kerrallaan. Aamiaissämpylät voi paistaa myös airfryerissä, joten isoa uunia ei tarvitse kuumentaa parin sämpylän takia.
Sekoita taikinan ainekset kulhossa illalla, peitä kulho kelmulla ja pistä yöksi jääkaappiin. Nostele kulhosta aamulla sopivan kokoisia kauhallisia taikinaa jauhotetulle pöydälle ja muotoile sämpylöiksi. Siirrä leivinpaperille ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia. Paista sämpylät kuumassa uunissa.
Kylmäkohotus jääkaapissa vaatii enemmän aikaa kuin tavanomainen kohotus. Taikinan voi kohottaa yön yli myös huoneenlämmössä, mutta silloin hiivaa tarvitaan vain murto-osa. Taikina voi kohota liikaa ja hiivan maku korostua valmiissa leivässä turhan paljon, jos hiivaa käyttää yhtä paljon kuin kylmässä kohotettavaan taikinaan. Huoneenlämmössä kohotettua taikinaa ei myöskään tarvitse kohottaa enää muotoilun jälkeen. Monet pataleivät tehdään tällä tekniikalla.
Yön yli -taikinoihin tulee usein hieman vähemmän jauhoja kuin heti leivottaviin taikinoihin. Jauhoja ei tarvita yhtä paljon, koska taikinaa ei tarvitse vaivata. Valmiista leivästä tai sämpylöistä tulee kuohkeita ja meheviä. Yön yli -leivonnaisissa on usein myös hieman tavallista paksumpi ja rapeampi kuori.
Kokeile myös tätä yön yli kohotettavaa focacciaa. Lopputulos on takuulla kimmoisa ja kuohkea!
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.