Rosmariinipataleipä
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Pataleivän tekeminen on helppoa, mutta vaatii aikaa. Taikinaa ei tarvitse vaivata missään vaiheessa.
| 3 1/2 dl | hiivaleipävehnäjauhoja |
| 3 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | kuivahiivaa |
| 2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rosmariinia |
| 4 dl | vettä |
| Pinnalle | |
|---|---|
| 1/2 tl | rosmariinia |
| 1/2 tl | hiutalesuolaa |
- 1.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla. Kohota huoneenlämmössä noin 12 tuntia.
- 2.
Kumoa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle. Taikina löystyy kohotessaan. Muotoile taikina pyöreäksi nostelemalla reunoja leivän päälle. Anna levätä peitettynä 1/2 tuntia. Pane sillä välin 3 litran vetoinen pata tai kattila kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi.
- 3.
Kumoa taikina tai nosta paperin päällä pataan, pane kansi päälle. Tee halutessasi leivän pintaan viiltoja. Ripottele pinnalle rosmariini ja suola. Paista 30 minuuttia kannen alla ja ilman kantta 15 minuuttia. Nosta leipä padasta jäähtymään.
Rosmariinipataleipä
arvosana4/5
Useita tunteja (josta 15 min aktiivista)
Pataleivän tekeminen on helppoa, mutta vaatii aikaa. Taikinaa ei tarvitse vaivata missään vaiheessa.
Ainekset (10 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 3 1/2 dl | hiivaleipävehnäjauhoja |
| 3 1/2 dl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | kuivahiivaa |
| 2 tl | suolaa |
| 1/2 tl | rosmariinia |
| 4 dl | vettä |
Pinnalle | |
| 1/2 tl | rosmariinia |
| 1/2 tl | hiutalesuolaa |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla. Kohota huoneenlämmössä noin 12 tuntia.
Määrä Ainesosa 3 1/2 dl hiivaleipävehnäjauhoja 3 1/2 dl vehnäjauhoja 1 tl kuivahiivaa 2 tl suolaa 1/2 tl rosmariinia 4 dl vettä - 2
Kumoa taikina jauhotetun leivinpaperin päälle. Taikina löystyy kohotessaan. Muotoile taikina pyöreäksi nostelemalla reunoja leivän päälle. Anna levätä peitettynä 1/2 tuntia. Pane sillä välin 3 litran vetoinen pata tai kattila kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi.
- 3
Kumoa taikina tai nosta paperin päällä pataan, pane kansi päälle. Tee halutessasi leivän pintaan viiltoja. Ripottele pinnalle rosmariini ja suola. Paista 30 minuuttia kannen alla ja ilman kantta 15 minuuttia. Nosta leipä padasta jäähtymään.
Määrä Ainesosa 1/2 tl rosmariinia 1/2 tl hiutalesuolaa
Ravintosisältö
154
Energiaa kcal
644
Energiaa kj
0,9 g
Rasvaa
0,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
30,0 g
Hiilihydraatteja
0,7 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
5,1 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
154
Energiaa kcal
644
Energiaa kj
0,9 g
Rasvaa
0,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
30,0 g
Hiilihydraatteja
0,7 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
5,1 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 tl Kuivahiivaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























