Paras focaccia
Useita tunteja (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Ilmava focaccia syntyy helpolla yön yli -taktiikalla. Pehmeä italialainen leipä kannattaa valmistaa juurileivonnasta tutulla taittelutekniikalla ja kohottaa hitaasti ja pitkään.
| 4 dl | vettä |
| 1 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 2 tl | sokeria |
| 2 tl | suolaa |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 100 g | kirsikkatomaatteja |
| 1 tl | suolahiutaleita |
| 2 | rosmariinin oksaa |
| 1/2 dl | oliiviöljyä |
- 1.
Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Liota veteen kuivahiiva, lisää sokeri sekä suola ja puolet jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi velliksi. Lisää loput jauhot ja sekoita, mutta älä vaivaa.
- 2.
Kastele kädet vedellä. Taittele taikinaa nostamalla yhdestä reunasta keskelle. Käännä kulhoa 45 astetta ja nosta taas reuna keskelle. Toista tämä yhteensä kahdeksan kertaa ja jätä taikina lepäämään 10 minuutiksi. Toista taittelu ja taikinan lepääminen vielä kaksi kertaa.
- 3.
Viimeisen taittelun jälkeen sivele taikina öljyllä, peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan vähintään kahdeksaksi tunniksi.
- 4.
Öljyä ohut pinnoitettu uunivuoka (26 cm x 35 cm) hyvin. Siirrä taikina vuokaan ja levitä vuoan reunoille asti. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksi tuntia.
- 5.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit ja irrota rosmariinin lehdet varsista. Valuta taikinan päälle reilusti oliiviöljyä. Painele taikinaan kuoppia sormilla. Painele kirsikkatomaatit taikinan pintaan, lisää rosmariininlehdet ja sormisuola.
- 6.
Paista focacciaa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes se on pinnaltaan kauniin ruskea. Anna jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irrottamista ja leikkaamista.
Ilmava focaccia syntyy helpolla yön yli -taktiikalla. Pehmeä italialainen leipä kannattaa valmistaa juurileivonnasta tutulla taittelutekniikalla ja kohottaa hitaasti ja pitkään.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 dl | vettä |
| 1 1/2 tl | kuivahiivaa |
| 2 tl | sokeria |
| 2 tl | suolaa |
| 6 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | oliiviöljyä |
Lisäksi | |
| 100 g | kirsikkatomaatteja |
| 1 tl | suolahiutaleita |
| 2 | rosmariinin oksaa |
| 1/2 dl | oliiviöljyä |
Valmistus (Uuni 225°C)
- 1
Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Liota veteen kuivahiiva, lisää sokeri sekä suola ja puolet jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi velliksi. Lisää loput jauhot ja sekoita, mutta älä vaivaa.
Määrä Ainesosa 4 dl vettä 1 1/2 tl kuivahiivaa 2 tl sokeria 2 tl suolaa 6 dl vehnäjauhoja - 2
Kastele kädet vedellä. Taittele taikinaa nostamalla yhdestä reunasta keskelle. Käännä kulhoa 45 astetta ja nosta taas reuna keskelle. Toista tämä yhteensä kahdeksan kertaa ja jätä taikina lepäämään 10 minuutiksi. Toista taittelu ja taikinan lepääminen vielä kaksi kertaa.
- 3
Viimeisen taittelun jälkeen sivele taikina öljyllä, peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan vähintään kahdeksaksi tunniksi.
Määrä Ainesosa 1 rkl oliiviöljyä - 4
Öljyä ohut pinnoitettu uunivuoka (26 cm x 35 cm) hyvin. Siirrä taikina vuokaan ja levitä vuoan reunoille asti. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksi tuntia.
- 5
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit ja irrota rosmariinin lehdet varsista. Valuta taikinan päälle reilusti oliiviöljyä. Painele taikinaan kuoppia sormilla. Painele kirsikkatomaatit taikinan pintaan, lisää rosmariininlehdet ja sormisuola.
Määrä Ainesosa 100 g kirsikkatomaatteja 2 rosmariinin oksaa 1 tl suolahiutaleita 1/2 dl oliiviöljyä - 6
Paista focacciaa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes se on pinnaltaan kauniin ruskea. Anna jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irrottamista ja leikkaamista.
Vinkki: 2 tl kuivattua rosmariinia korvaa tuoreen rosmariinin.
Ravintosisältö
173
Energiaa kcal
724
Energiaa kj
5,8 g
Rasvaa
0,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,3 g
Hiilihydraatteja
1,3 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
4,7 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
173
Energiaa kcal
724
Energiaa kj
5,8 g
Rasvaa
0,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
23,3 g
Hiilihydraatteja
1,3 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
4,7 g
Proteiinia
1,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 4 dl vettä, 1.5 tl kuivahiivaa, rosmariinin oksaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























